Вибори в Польщі дають європейській економіці нового імпульсу — Bloomberg
Категорія
Економіка
Дата публікації

Вибори в Польщі дають європейській економіці нового імпульсу — Bloomberg

Польща
Джерело:  Bloomberg

Після восьми років націоналістичного правління та регулярних нападок на ЄС польська партія "Право і справедливість", схоже, прямує до поразки на виборах, що покладе край довгій главі популізму та розбрату.

Вибори в Польщі дають європейській економіці нового імпульсу

За даними екзит-полу, опозиція на шляху до більшості, а "Громадянська платформа", очолювана колишнім президентом Європейської ради Дональдом Туском, отримала 32% голосів на тлі рекордної явки виборців.

Альянс "Третій шлях" отримав 13%, а Ліва партія - 8,6%, що дасть трьом групам 248 місць у нижній палаті парламенту, яка налічує 460 депутатів.

У разі підтвердження результат створить можливості для ЄС, зауважує Bloomberg.

Насамперед, Польща прагнутиме вивільнити понад 35 мільярдів євро з фондів ЄС, щоб надати поштовх найбільшій економіці Східної Європи. Крім того, існує перспектива ізоляції угорського Орбана, ще одного популіста, який до цього часу був захищений своїм альянсом з партією "Право і справедливість", - пише джерело.

Перші результати екзит-полів у Польщі

Зі даними Ipsos, до польського Сейму проходять 5 партій:

  • «Право і справедливість» - 36,8%,

  • «Громадянська коаліція» - 31,6%,

  • «Третій шлях» - 13%,

  • «Нові ліві» - 8,6%,

  • «Конфедерація» - 6,2%.

Явка склала 72,9%.

З перерахунком результатів парламентських виборів у мандати «Право і справедливість» отримали 200 місць, «Громадянська коаліція» — 163 місця, «Третій шлях» — 55 місць, «Ліві» — 30 місць, Конфедерація — 12 місць.

Незважаючи не те, що формально перемагає «Право і справедливість», її опоненти можуть створити більшість у парламенті.

«Громадянська коаліція», «Третій шлях» та «Нові ліві» під час кампанії розглядали один одного як союзників для формування коаліції. Це зможе змінити владу ПіС у Польщі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?