Відновіть "зернову угоду" — президент ПАР звернувся до Путіна
Категорія
Політика
Дата публікації

Відновіть "зернову угоду" — президент ПАР звернувся до Путіна

Відновіть "зернову угоду" — президент ПАР звернувся до Путіна
Джерело:  online.ua

Президент Південно-Африканської Республіки Сиріл Рамафоса звернувся до Путіна з пропозицією відновити Чорноморську зернову ініціативу. Ця угода дозволяє Україні експортувати мільйони тонн зерна.

Джерело: заява президента ПАР на сайті Кремля

Рамафоса звернувся до Путіна щодо зернової угоди

На зустрічі лідерів країн Африки з Володимиром Путіним, присвяченій війні в Україні, Рамафоса закликав російського диктатора відновити Чорноморську зернову ініціативу.

У той момент, коли ми слухали ваш виступ сьогодні, коли ви реагували на деякі елементи наших пропозицій, ми ось що відзначили. Зокрема, ви говорили про зерно. Ми пропонували реалізувати Чорноморську зернову ініціативу, говорили про необхідність відкриття Чорного моря, ми говорили, що хотіли б, щоб Чорне море було відкрите для світових ринків, - зазначив Рамафоса.

Президент ПАР також заявив, що очільники африканських країн "прийшли сюди не для того, щоб просити якісь "дари" для Африканського континенту".

Ми, звісно, розуміємо, що ви зі щедрості вирішили безоплатно надати зерно деяким африканським країнам, які стикаються з певними складнощами. Ми з великою повагою до цього ставимося, відзначаємо це. Однак це не наша основна мета тут, це не наше головне завдання – домогтися якихось поставок такого характеру, – сказав Рамафоса.

Африканський Союз закликав РФ негайно повернутися до зернової угоди

Африканський Союз 28 липня закликав до негайного відновлення угоди за посередництва ООН. Чорноморська зернова ініціатива дозволяє Україні експортувати мільйони тонн зерна.

"Зернову угоду" було припинена за наказом Росії.

17 липня РФ направила Туреччині, Україні та ООН заперечення щодо продовження договору і заявила, що без її участі угода припиняє дію 18 липня.

Це передбачає, що Москва відкликає гарантії безпеки судноплавства, згортає морський гуманітарний коридор у північно-західній акваторії Чорного моря.

В ООН підтвердили отримання від Москви повідомлення про припинення участі в Чорноморській зерновій ініціативі.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?