Винахідник контактних лінз Отто Віхтерле став героєм нового Google дудл
Категорія
Культура
Дата публікації

Винахідник контактних лінз Отто Віхтерле став героєм нового Google дудл

Винахідник контактних лінз Отто Віхтерле став героєм нового Google дудл
Джерело:  online.ua

27 жовтня Google випустив новий дудл, присвячений чеському хіміку, інженеру та політичному діячу Отто Віхтерле. Його найвідоміший винахід -- м'які контактні лінзи.

Джерело: Google

“Ви один із приблизно 140 мільйонів людей у всьому світі, які носять контактні лінзи? Незалежно від того, чи є ваша відповідь ствердною, історія чеського хіміка, який винайшов м’які контактні лінзи — Отто Віхтерле — може дати вам нове розуміння”, - йдеться у повідомленні.

Отто Віхтерле народився цього дня в 1913 році в Простейові, Чеська Республіка (тоді Австро-Угорщина). Будучи любителем науки з юності, Віхтерле в 1936 році здобув докторську ступінь з органічної хімії в Празькому хімічно-технологічному інституті. У 1950-х роках він викладав як професор у своїй альма-матер, розробляючи абсорбуючий і прозорий гель для очних імплантатів.

Перший апарат для виготовлення лінз Віхтерле зробив зі звичайного дитячого конструктора

Політичні потрясіння виштовхнули Віхтерле з Інституту, що змусило його продовжити вдосконалювати розробку гідрогелю вдома. У 1961 році Віхтерле (який і сам носив окуляри) випустив перші м’які контактні лінзи. Цікаво, що вони були вироблені з допомогою саморобного апарату, який науковець сконструював зі звичайного дитячого конструктора, акумулятора для велосипедного ліхтаря, двигуна фонографа, а також саморобних скляних трубок і форм. Як винахідник незліченних патентів, Віхтерле був обраний першим президентом Академії Чеської Республіки після створення країни в 1993 році.

Хоча Віхтерле найбільш відомий як винахідник контактних лінз, його інновації також заклали основу для найсучасніших медичних технологій, таких як «розумні» біоматеріали, які використовуються для відновлення сполучних тканин людини і є біологічно впізнаваними.
“З днем народження, Отто Віхтерле, дякую за те, що допоміг світу дивитися в очі!” – зазначають у Google

Політична діяльність Отто Вірхеле під час Празької весни 1968 року

Під час Празької весни 1968 року, що супроводжувалась політичною лібералізацією в Чехії та народними протестами проти радянського впливу, Отто Віхтерле зайняв активну громадську позицію.
Він був одним з ініціаторів маніфесту революційної Весни кінця 60-х років під назвою «Дві тисячі слів, належні робітникам, селянам, службовцям, науковцям, митцям та всім іншим».

Маніфест підписали близько шести десятків чехословацьких інтелектуалів. Згодом підписи цього документу збирали просто на вулиці і загальна кількість підписантів сягла ста тисяч громадян. З часом їх за це переслідувала політична верхівка країни , яка прагнула зберегти статус-кво.

За підписання маніфесту, який закликав до пробудження громадянського суспільства, Віхтерле також зазнав репресій – його зняли з посади директора Інституту макромолекулярної хімії.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?