Вірю, що росіяни можуть спробувати підірвати ЗАЕС — Омбудсман
Категорія
Україна
Дата публікації

Вірю, що росіяни можуть спробувати підірвати ЗАЕС — Омбудсман

Вірю, що росіяни можуть спробувати підірвати ЗАЕС — Омбудсман
Джерело:  online.ua

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець зазначив, що вірить у здатність злочинців з армії РФ влаштувати теракт на Запорізькій АЕС та поставити світ та Україну перед жахливими наслідками цієї трагедії. 

Джерело: Online.ua

Чим загрожує Україні та світу теракт на ЗАЕС  

Це найбільша атомна електростанція в світі. Чи вірю, що росіяни можуть підірвати ЗАЕС? Так, я вірю. І це вже торкнеться не тільки України, це вже торкнеться всього світу. Це вже відкритий ядерний шантаж проти всього світу. І точно не можна недооцінювати росіян, і точно це вплине на екосистему, на економічну систему у всьому світі. Тому зараз потрібно максимально впливати на РФ, - підкреслив Лубінець.

Що відомо про зустріч Лубінця із журналістами та правозахисниками

4 серпня в Центрі захисту прав дитини пройшла зустріч Омбудсмана Дмитра Лубінця з групою представників медіа Латинської Америки, серед яких журналісти з Аргентини, Бразилії, Мексики, Уругваю, Чилі та Колумбії.

У рамках зустрічі пройшов показ документального фільму “Понівечене дитинство” іспанською мовою від команди online.ua про примусову депортацію та викрадення українських дітей до Росії.

Під час зустрічі Омбудсман розкрив деталі співпраці з Ватиканом у питання повернення викрадених окупантами українських дітей.

За словами Лубінця, його команда позитивно ставиться до будь-яких ініціатив, які можуть принаймні теоретично допомогти повернути нам наших людей додому.

За понад рік повномасштабного вторгнення РФ в Україну, додому змогли повернути 380 українських, яких викрала Росія.

Росія заявляє, що “евакуювала” 744 тисячі українських дітей з тимчасово окупованих територій і продовжує незаконно вивозити дітей.

У фільмі "Понівечене дитинство" діти розповіли свої історії полону, примусового вивезення в оздоровчий табір, розлуки з батьками під час так званих фільтраційних заходів.

Що відомо про позицію МАГАТЕ щодо загрози теракту на ЗАЕС 

За словами директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі, експерти агентства не виявили на дахах будівель реакторів 3-го і 4-го енергоблоків мін та вибухових пристроїв.

На неодноразові прохання група отримала безперешкодний доступ до дахів двох реакторних блоків, а також могла добре оглянути дахи машинних залів. Група продовжить свої запити на відвідування дахів решти 4 енергоблоків ЗАЕС, - йдеться у повідомленні Гроссі.

Гендиректор МАГАТЕ зазначив, що представники агентства мають отримати доступ до всієї території станції.

Він заявив, що мін або вибухових речовин на дахах будівель реакторів 3-го і 4-го енергоблоків, а також у машзалах Запорізької атомної електростанції експерти не побачили.

У ніч перед ротацією команда повідомила, що чула серію вибухів у районі станції.

Групу було проінформовано ЗАЕС, що внаслідок цих вибухів не було жодного впливу на майданчик, сусідню промзону або місто Енергодар.

За останній тиждень групи МАГАТЕ провели додаткові інспекції та обходи на ЗАЕС.

Жодних нових мін або вибухових речовин під час обходів за останній тиждень виявлено не було.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?