Високий тиск може стати причиною виникнення ще одного небезпечного захворювання
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Високий тиск може стати причиною виникнення ще одного небезпечного захворювання

Високий тиск може стати причиною виникнення ще одного небезпечного захворювання
Джерело:  online.ua

Дослідники із Каліфорнійського університету дійшли висновку, що високий кров'яний тиск у віці 30 років може призвести до погіршення здоров'я мозку у 75 років, особливо у чоловіків.

Джерело: JAMA Network Open

Що відомо про результати нового дослідження гіпертонії

Іноземні науковці звертають увагу на те, що від гіпертонії страждають чимало людей у різних куточках світу. Не можна також не згадати про те, що ступінь схильності до цієї недуги залежить від статі і раси.

До прикладу, у Штатах високий тиск мають приблизно 50% чоловіків і 44% жінок, 56% темношкірих і лише 39% латиноамериканців.

З метою вивчення того, як високий артеріальний тиск у середньому віці впливає на здоров'я мозку в старості, американські вчені уважно вивчили та проаналізували дані 427 учасників різної статі та етнічної приналежності, які зібрали з 1964 до 1985 року.

Фото — unsplash.com

Це дало їм можливість оцінити їхній артеріальний тиск у віці 30 – 40 років, після чого тим самим людям у 2017 – 2022 роках провели МРТ мозку, щоб оцінити його здоров'я.

Високий тиск може стати причиною деменції

За словами науковців, у тих учасників, які в середньому віці страждали від гіпертонії, у старості починалося суттєве зменшення обсягу сірої речовини та підвищений ризик розвитку деменції.

Найчастіше з такою проблемою стикалися саме чоловіки.

Фактор ризику, який зазвичай пов'язують з серцево-судинними захворюваннями, має серйозний вплив на здоров'я мозку у людей похилого віку.

Що важливо розуміти, через розмір вибірки іноземним вченим не вдалося дослідити расові та етнічні відмінності.

Однак це дослідження нагадує кожному з нас про те, що здоров'я серця – це здоров'я мозку, і для комфортного старіння потрібно дбати про свій організм протягом усього життя.

Не можна також забувати, що гіпертонія ще не вирок, оскільки вона піддається лікуванню та профілактиці.

Читайте також:

  • Чому відмова від сніданку є шкідливою для здоров'я — пояснення вчених

  • Науковці оцінили вплив сну на тривалість життя людини

  • Вчені заявили про суттєве збільшення довжини пеніса протягом останніх років

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?