Війна РФ проти України спровокувала нову гонку озброєнь серед країн Європи та Азії
Категорія
Світ
Дата публікації

Війна РФ проти України спровокувала нову гонку озброєнь серед країн Європи та Азії

Війна РФ проти України спровокувала нову гонку озброєнь серед країн Європи та Азії
Джерело:  online.ua

Злочинне вторгнення армії РФ в Україну змусило низку країн Європи та Азії почати збільшувати власні арсенали зброї, проводячі закупівлі важкого озброєння, що викликало нову гонку озброєнь у світі.

Джерело:  Bloomberg

Що відомо про нову гонку озброєнь у світі 

За словами французського оборонного аналітика та колишнього урядового радника Франсуа Гейсбура, в жодної країни в світі не має достатніх запасів зброї для ведення інтенсивних бойових дій, отже перебуває на порозі зовсім нової епохи.

Це історія про кінець епохи після холодної війни, і вона закінчилася 24 лютого 2022 року, - підкреслив Гейсбур.

Європейські та азійські країни почали активно закуповувати чи виробляти зброю, а НАТО цього тижня ухвалило нові рішення про посилення оборони.

Зокрема, майже одразу після російського нападу на Україну про значне посилення власної армії заявила Польща.

За інформацією видання, польский план зміцнення власної оборони вийшов за межі їхніх можливостей та навряд чі відповідає дійсності.

Варшава заявила, що хоче придбати 500 систем HIMARS. Автори матеріали наголошують, що Україна за допомогою всього 20 реактивних систем залпового вогню HIMARS послабила окупаційні війська.

Також Польща запланувала придбати 700 нових самохідних артилерійських установок, що в шість разів більше, ніж в арсеналі Німеччини.

Тим часом в уряді Німеччини минулого року було прийняте рішення про створення спеціального оборонного фонду розмірі 100 млрд євро.

Вже наступного року країна готова збільшити власний оборонний фонд на 10 млрд доларів.

Німецька компанія Rheinmetall почала інвестувати сотні мільйонів євро у нові заводи та виробничі лінії. Зокрема, в Угорщині відкриють нове виробництво боєприпасів.
Інша німецька компанія Diehl Defense нарощує виробництво протиракетних систем IRIS-T, які чудово себе зарекомендували в Україні.

Франція також прагне посилити власні збройні сили для змоги ведення інтенсивної війни.

 Уряд Франції оголосив, що протягом 2024-2030 років армію посилять і заклали на це 400 млрд євро.

Французька оборонна компанія Nexter також збільшує темпи виробництва, оскільки, за підрахунками, влітку за тиждень російські війська на Донбасі випускали таку кількість снарядів, як війська Франції протягом 13 років навчання та розгортання в Афганістані, Лівані, Малі та Іраці.

Не дивлячись на те, що прем'єр Угорщини Віктор Орбан відмовився надавати Україні зброю, Будапешт теж посилює армію.

Угорщина замовила 45 нових танків Leopard 2, 218 бойових машин піхоти Lynx, невизначену кількість гелікоптерів Airbus 225 і німецьких PzH 2000, а також радари та американські системи NASAMS для посилення своєї протиповітряної оборони.

Власні військові можливості також активно підсилює Індія.  За словами офіційних осіб, хід бойових дій в Україні підкреслив слабкість Індії в ракетах великої дальності, які їй знадобляться в потенційній "безконтактній війні" вздовж її гірського кордону з Китаєм.

Тому уряд замовив першу партію зі 120 нових балістичних ракет внутрішнього виробництва малої дальності, відомих як Pralay, які схожі на російські "Іскандер". Індія також замовила більше ПЗРК, у тому числі американські Stinger.

Видання зазначає, що найбільший висновок з війни, який зробила Індія - це те, що на Росію не можна більше покладатися.
За даними Bloomberg, Індія прагне до більшого партнерства з США та Францією, зокрема для закупівлі зброї. Вона також виділила дві третини бюджету на оборонні закупівлі для вітчизняних виробників.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?