Вийшов трейлер фільму дослідників Месопотамії, що зіткнулися з ІДІЛ
Категорія
Культура
Дата публікації

Вийшов трейлер фільму дослідників Месопотамії, що зіткнулися з ІДІЛ

Вийшов трейлер фільму дослідників Месопотамії, що зіткнулися з ІДІЛ
Джерело:  online.ua

Вийшов фільм іракського документаліста, кореспондента і кінокритика Джавада Башара, присвячений рятувальної операції проти бойовиків ІДІЛ на території Іраку, що колись належала Месопотамії. Межиріччя вважається колискою людської цивілізації, а фільм Башара присвячений тим з пам'ятників, яким вдалося вціліти після руйнівного вторгнення на територію Іраку і Сирії терористів Ісламської Держави.

Джерело: Le Monde

Цей 64-річний іракський письменник і журналіст, вигнаний до Франції за часів диктатури Саддама Хусейна, був зломлений інформацією про руйнування, завдані Ісламською Державою в період з 2014 по 2017 рік на півночі Іраку.

Три роки зйомок

У прагненні врятувати і зберегти в пам'яті те, що залишилося зі зникаючої спадщини він і створив свою картину. Протягом трьох років, використовуючи нові технології і 3D, і за допомогою відомих археологів, члени його команди моделювали пам'ятники і об'єкти, щоб скласти цифровий Ноїв ковчег.

"У 2014 році Месопотамія запам'яталася нам руйнівним божевіллям ІДІЛ. Армія терористів зробила руйнування нав'язливою метою. Основні пам'ятники північної Месопотамії були стерті з лиця землі. Постановочні зображення зловживань розійшлися по світу і переконали Джавада Башара, іракського письменника і журналіста, вигнаного режимом Хусейна, повернутися в свою країну і діяти ", йдеться в описі фільму на You-Tube-каналі.

Віртуальні реконструкції

Документаліст почав гонку на швидкість проти запрограмованого руйнування основоположних стовпів нашої цивілізації. Завдяки новим технологіям Джавад Башар сподівається захистити і відтворити в цифровому вигляді об'єкти, пам'ятники і споруди, розкидані по Іраку в лещатах військових конфліктів. Між місцями розкопок і лінією фронту його експедиція по-своєму відроджує цю здавалося б втрачене.

Чи заслуговує ця історія того, щоб терористи її стерли?

"Шумер, Вавилон, епос про Гільгамеша, легендарна Вавилонська вежа ... Всі ці імена уособлюють Месопотамію. Саме на цій рівнині людство винайшло писемність і дало сільському господарству та архітектурі безпрецедентний розвиток. Чи заслуговує ця історія того, щоб терористична група з глобальним впливом вирішила назавжди стерти її сліди? " - йдеться в синопсисі фільму.

Картина э сумішшю інтерв'ю, витягів із стародавніх текстів і віртуальних реконструкцій. Це багатий і захоплюючий документальний фільм, в якому простежується значний внесок Месопотамії в світову історію.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?