Військові РФ погрожують жителям окупованої частини Запоріжжя голодом через відмову від російських паспортів
Категорія
Україна
Дата публікації

Військові РФ погрожують жителям окупованої частини Запоріжжя голодом через відмову від російських паспортів

Військові РФ погрожують жителям окупованої частини Запоріжжя голодом через відмову від російських паспортів
Джерело:  online.ua

Представники Центру національного спротиву зазначають, що на окупованих територіях Запорізької області військові РФ припинили виплати малозабезпеченим мешканцям, доки ті не погодяться отримати російський паспорт.

Джерело: Центр національного спротиву

Окупанти змушують жителів Запорізької області отримувати російські паспорти

Окупаційна адміністрація заблокувала соціальні виплати пенсіонерам та пільговикам, а єдиною умовою для отримання виплат з боку РФ є отримання паспорта окупанта, - зазначають представники Центру національного спротиву.

Там додають, що відповідно до норм міжнародного права забезпечення життєдіяльності окупованих територій лягає на плечі окупанта. А вимога отримувати паспорт РФ є воєнним злочином.

Фактично росіяни створюють штучний голод аби наростити темпи паспортизації, бо добровільно люди в переважній більшості відмовляються брати цю макулатуру, - зазначають у Центрі.

Між тим аналітики з американського Інституту вивчення війни зазначають, що кремлівські окупанти почали називати українців, які виїжджають на тимчасово окуповані території, "біженцями".

Зокрема, так званий "глава" окупаційної влади Євген Балицький підписав наказ, згідно з яким громадяни України, які прибувають в окуповану Запорізьку область, визнаються "особами, які шукають тимчасовий притулок, на підставі російського законодавства

Наказ вимагає реєстрації громадян України і Росії за місцем їх проживання або місця прибуття в окупованих Росією частинах Запорізької області і вимагає видачі тимчасових посвідчень особи всім "особам без громадянства". Українці і росіяни можуть зареєструватися, якщо вони представлять докази своєї заяви про тимчасовий притулок. Цей указ має різні наслідки як для міжнародного права, так і для внутрішньоросійського права. Міжнародне право свідчить, що біженець — це особа з-за меж країни (або особа без громадянства), яка шукає "тимчасовий притулок" в іншій країні, щоб уникнути переслідування, - зазначають аналітики ISW.

Таким чином Росія намагається ідентифікувати українців, які в'їжджають на тимчасово окуповані території Запорізької області, як "біженців", які нібито рятуються від переслідувань.

На думку фахівців, наказ Балицького торкнеться громадян України, які прямують в окуповану Херсонську область через пункт пропуску у Василівці Запорізької області.

Наказ також де-факто ідентифікує Україну як окрему країну від Запорізької області, як це визначено окупаційною владою. Зараховуючи всіх українців до біженців, російська окупаційна влада створює нову правову категорію, яка може мати свої обмеження. Російська окупаційна влада може використовувати статус біженця для обмеження українців, які тимчасово повертаються на окуповані території після евакуації з них, - наголошують аналітики.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?