Військові РФ вивозять дітей з дитбудинків на окупованій території Херсонщини
Категорія
Україна
Дата публікації

Військові РФ вивозять дітей з дитбудинків на окупованій території Херсонщини

Військові РФ вивозять дітей з дитбудинків на окупованій території Херсонщини
Джерело:  online.ua

Журналісти видання  Sky News отримали докази того, що військові окупаційної армії РФ викрадають та вивозять дітей-сиріт з дитбудинків на окупованих територіях Херсонської області.

Джерело:  Sky News

Що відомо про викрадення окупантами дітей-сиріт на окупованій частині Херсонщини 

Зокрема, військові злочинці армії РФ викрали дітей-сиріт з двох дитбудинків на Херсонщині.

При цьому, за інформацією журналістів видання, прості українці мужньо намагались завадити зусиллям російських окупантів.

За даними українських посадовців, під час відходу з Херсонської області російські військові викрали 97 дітей-сиріт.

Директор дитячого будинку в селі Степанівка під Херсоном Володимир Сагайдак розповів, що росіяни зробили з сиротами на Донбасі з початку війни в 2014 році, тож мав вжити заходів, щоб захистити своїх дітей.

Ми бачили, як російські пропагандисти казали, що потрібно забрати дітей-сиріт, віддати їх у військові училища, навчити їх і нехай вони воюють за Росію. Це було найстрашніше, тому ми почали ховати дітей, бо розуміли, що їх заберуть, - зазначив Сагайдак.

Ексклюзивні записи камер відеоспостереження, отримані Sky News з камер дитячого будинку, зафіксували жахливий момент, коли росіяни приїхали в пошуках дітей. На кадрах видно, як російські окупанти ходять будівлею дитбудинку.

Вони конфіскували всі документи дітей, тому що вони не могли зрозуміти, де діти, тому вони забрали документи, вони забрали комп'ютери, вони забрали систему відеоспостереження, тому що вони хотіли знати, де поділися діти, - розповідає Сагайдак.

Вони конфіскували всі документи дітей, тому що вони не могли зрозуміти, де діти, тому вони забрали документи, вони забрали комп'ютери, вони забрали систему відеоспостереження, тому що вони хотіли знати, де поділися діти.

Їх посадили в ці військові машини та повезли, солдати з автоматами, тому, звичайно, діти були налякані й не знали, куди їх везуть, - розповіла одна з виховательок дитбудинку Оксана.

Вони були не єдиними. Sky News також досліджувала заяви, що росіяни забрали набагато молодших дітей, віком від трьох до п'яти років, із іншого дитячого будинку в центрі Херсона.

Наталя Кадирова живе поруч із дитячим будинком. Також вона описала момент, коли російські військові прийшли викрадати дітей.

Коли дітей вивозили, по периметру стояла російська БТР і солдати, щоб ніхто не знімав. Звичайно, я переживаю за них, вони маленькі діти. Це просто покинуті діти. Ми не знаємо, де вони, що з ними сталося й куди їх повезли, - повідомила Кадирова.

Українська прокуратура заявляє, що з цього дитбудинку росіяни забрали 48 дітей-сиріт віком 3-5 років. За цим фактом відкрито кримінальне провадження. Загалом, за даними уряду України, Росія викрала й депортувала за час війни 13 тисяч дітей.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?