Журналісти ідентифікували причетних до вбивства цивільних в Бучі солдатів РФ
Категорія
Україна
Дата публікації

Журналісти ідентифікували причетних до вбивства цивільних в Бучі солдатів РФ

Журналісти ідентифікували причетних до вбивства цивільних в Бучі солдатів РФ
Джерело:  online.ua

Журналісти The New York Times опублікували нове розслідування вбивств цивільних у Бучі біля Києва. Вдалося ідентифікувати 20 солдатів 234-го десантно-штурмового полку, який базується у Пскові. Солдати цього полку використали телефони вбитих цивільних, щоб телефонувати додому в РФ за лічені години після вбивств.

Джерело: The New York Times

Журналісти дізналися причетних до вбивств у Бучі

Журналісти провели в Бучі декілька місяців, опитуючи місцевих жителів, збираючи записи з камер спостереження та фото міста під час окупації, аналізуючи записи телефонних розмов та розшифровуючи російські позивні.

Розлідувачам вдалося реконструювати, як російські війська вбивали цивільних на вулиці Яблунській у Бучі у березні.

За час окупації у Бучі загинуло понад 400 людей, проте журналісти розслідували вбивства лише на вулиці Яблунській.

На цій вулиці головним винуватцем вбивств став 234-й десантно-штурмовий полк, який базується у Пскові.

До цих висновків журналісти дійшли за допомогою символіки, яку росіяни намагалися ховати на військовій техніці, а також за допомогою документації та особистих записів, які росіяни залишили після себе.

Так, на одному з паперових записів вказаний номер військової частини псковських десантників - в/ч 74268. Також після себе окупанти залишили нарукавні знаки полку.

Командиром цього полку є підполковник Артем Городілов. Він особисто був у місті під час вбивств. Після відступу з Бучі він отримав звання полковника.

NYT отримала доступ від української влади до всіх дзвінків і повідомлень, які надходили з Бучанського району до Росії упродовж березня.

Так, російські солдати часто використовували телефони вбитих, щоб дзвонити до РФ. Часто вони дзвонили додому лише через кілька годин після вбивства.

Загалом було ідентифіковано 20 солдатів 234-го полку. Зазначається, що невідомо, що саме ці солдати вбивали цивільних, однак вони були поряд з місцем злочину і використали телефон загиблих.

Російські десантники, які дзвонили в РФ з Бучі (фото - скріншот)

Наше розслідування показує, що російські війська навмисно вбили їх, можливо, у межах систематичної "зачистки" шляху до столиці. Десятки мирних жителів розстріляли. В інших випадках чоловіків, підозрюваних у зв’язках з українськими військовими, затримали та стратили, - роблять висновок журналісти.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?