Вогняне кільце. У жовтні відбудеться рідкісне сонячне затемнення — коли та де можна побачити
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Вогняне кільце. У жовтні відбудеться рідкісне сонячне затемнення — коли та де можна побачити

Сонячне затемнення
Джерело:  Space

У  жовтні відбудеться одне з найрідкісніших сонячних затемнень — кільцеподібне сонячне затемнення, коли Місяць не повністю закриває собою Сонце.

Де і коли буде сонячне затемнення

Сонячне затемнення 134 сарос відбудеться у суботу, 14 жовтня.

Кільцеподібне затемнення в суботу відбуватиметься, коли видимий діаметр Місяця менший за діаметр Сонця. Він блокує величезну зону сонячного світла. Тому Сонце схоже на обручку.

Максимальну фазу можна побачити з території США. Також її побачать мешканці Центральної Америки, Колумбії та Бразилії.

Це затемнення за часом буде лише кілька хвилин. Але в Нікарагуа і Коста-Ріці можна спостерігати затемнення понад 5 хвилин. Під час самого затемнення, коли Сонце буде схожим на чорну кулю, Місяць закриє до 90% площі нашого світила.

Українці зможуть спостерігати затемнення лише онлайн. Трансляція онлайн розпочнеться 14 жовтня о 18:30.

Трансляцію також проводитимуть у Національному управлінні з аеронавтики та дослідження космічного простору (NASA).

Востаннє кільцеве сонячне затемнення було два роки тому - 10 червня 2021 року.

Як сонячне затемнення вплине на людей

Немає наукових доказів того, що сонячне затемнення якось по-особливому впливає на людину. Але на це явище можуть відреагувати чутливі і метеозалежні люди.

Сонячне затемнення може збільшити ризик серцево-судинних захворювань і сприяти підвищенню напруженості та конфліктів у міжособистих відносинах і суспільстві. У дітей під час сонячного затемнення може виникнути безсоння та загострення страхів. У дорослих людей, які зайняті щоденними справами, може виникнути поганий настрій, втома або дратівливість.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?