Світовий банк озвучив невтішний сценарій для пенсіонерів України
Категорія
Економіка
Дата публікації

Світовий банк озвучив невтішний сценарій для пенсіонерів України

Світовий банк озвучив невтішний сценарій для пенсіонерів України
Джерело:  online.ua

Вже в 2045 році третина пенсіонерів України опиниться за бортом пенсійної системи і не зможе отримувати пенсію. У Світовому банку закликають українську владу терміново реформувати пенсійну сферу вже зараз.

Джерело: пресслужба Мінсоцполітики

На зустрічі з керівництвом Мінсоцполітики старший економіст Світового банку Олексій Случинський представив результати моделювання пенсійної системи України і прогноз за сценарієм "статус-кво" на період до 2045 року. Результати показали, що, якщо нічого не змінювати, буде не тільки падати рівень заміщення пенсіями заробітку (до 20% до 2045 року), а й знижуватися охоплення пенсійним забезпеченням людей пенсійного віку (до 70% до 2045 року).

Що пропонує Світовий банк

Світовий банк допомагає Мінсоцполітики удосконалити систему індексації пенсій і розробити законопроєкти в пенсійній сфері. На найближче майбутнє українські чиновники домовилися з міжнародними партнерами опрацювати систему пенсійних виплат, в якій будуть максимально збалансовані гарантована, страхова і накопичувальна складові з урахуванням можливостей бюджету, перспектив розвитку економіки і прогнозу впливу тієї чи іншої системи виплат на рівні заміщення пенсією заробітку.

Також у Світовому банку підтримують Україну у впровадженні другого рівня пенсійної системи, обов'язкових пенсійних накопичень, які є важливою складовою загальної архітектури пенсійної системи.

Економісти установи пояснюють, що більшість країн, в яких накопичувальна система вводилася на заміщення солідарної, зіткнулися зі значними проблемами. Але країни, які ввели пенсійні накопичення як додаток, а не заміщення солідарної системи, отримали хороші результати, стійкі пенсійні системи і високі рівні пенсійного забезпечення людей.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?