Всеукраїнська асоціація пекарів назвала причини подорожчання хліба
Категорія
Економіка
Дата публікації

Всеукраїнська асоціація пекарів назвала причини подорожчання хліба

Всеукраїнська асоціація пекарів назвала причини подорожчання хліба
Джерело:  online.ua

Хоча цьогоріч в Україні зафіксували рекордний урожай зернових за весь період незалежності, ціни на хліб і далі ростуть. Причини такої ситуації пояснює президент Всеукраїнської асоціації пекарів Юрій Дученко.

Джерело: Укрхлібпром

За даними очільника асоціації, основними причинами подорожчання є підвищення цін на зерно, газ, що застосовується при випіканні хлібо-булочних виробів, та загальне підвищення зарплат, яке стосуватиметься і працівників нішевих підприємств.

«Не хотілося б озвучувати «страшні» цифри, але зростання цін, як мінімум, на 10–25% уникнути навряд чи вдасться. Віддаємо пшеницю на відкуп трейдерам, що спричинить подорожчання кінцевого продукту: хліба, макаронів, тістечок... Ми залишимося з фуражною пшеницею», - коментує президент ВАП Юрій Дученко.

Варто додати, що ціна пшениці у 2021 році зросла на з 6,05 тис. грн за тонну до 7,7–8,5 тис. грн за тонну. Це, зі свого боку, спровокувало і суттєвий ріст на вже готову продукцію. Так, на початку цієї осені, за статистикою Держстату, порівняно з вереснем 2020 року ціна на пшеничний хліб із борошна вищого ґатунку зросла з 25,36 до 30,84 грн/кг. Хліб пшеничний із борошна другого сорту подорожчав із 20,37 до 24,48 грн/кг. Хліб житній підвищився в ціні з 21,07 до 25,33 гн/кг. Батон подорожчав із 14,08 до 16,68 грн/кг.

Що кажуть про підвищення цін на хліб в «Укрхлібпром»

Свою позицію щодо ситуації на ринку одного з ключових харчових продуктів висловив і гендиректор об'єднання «Укрхлібпром» Олександр Васильченко. Він застерігає, що економіка України у цій сфері може зазнати досвіду кризового 2003 року, коли вивезли критичні обсяги пшениці, а наступний рік був неврожайним.

"Невже держава, яка декларує, що годує майже 10% населення планети, не здатна забезпечити якісний хліб на полицях магазинів для своїх громадян? Адже йдеться про продовольчу безпеку країни", - каже Васильченко.

Глава асоціації пекарів Дученко підсумовує, що семикратне здорожчання газу та вдвічі вища ціна на  електроенергію, без сумніву, призведе до збільшення їх частки в собівартості хліба. За його оцінками, при пікових значеннях цін на енергоносії їх частка в ціні буханця зросте до 15-20%.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?