Всього 25 міст планети спричиняють половину викидів парникових газів
Категорія
Світ
Дата публікації

Всього 25 міст планети спричиняють половину викидів парникових газів

Всього 25 міст планети спричиняють половину викидів парникових газів
Джерело:  online.ua

За словами вчених, саме міста є найбільшими "постачальниками" парникових газів, хоча займають лише 2% від поверхні нашої планети. Після завершення нового дослідження експертам вдалося створити перший глобальний балансовий звіт за викидами парникових газів найбільшими мегаполісами Землі. Автори вирішили вивчити ефективність заходів зі скорочення викидів у 167 містах, що знаходяться на різних стадіях розвитку.

Джерело:  Frontiers

52% викидів парникових газів спричиняють всього 25 найбільших мегаполісів світу

"У 2015 році 170 країн підписали Паризьку угоду, зобов'язуючись обмежити середню річну температуру в межах 1,5° C, і почали ставити перед собою цілі щодо скорочення викидів парникових газів. Однак доповідь Програми ООН з навколишнього середовища (UNEP) 2020 року свідчить, що без серйозних і жорстких заходів середня температура продовжить рости і до кінця XXI століття досягне 3° C", - нагадують вчені.

За словами дослідників, сьогодні понад 50% населення Землі проживає у містах. Саме тому великі міста стають джерелом 70% викидів парникових газів.

Авторам дослідження також вдалося дізнатися, що міста з високим рівнем викидів парникових газів є і в розвинених державах, і в країнах, що розвиваються, але мегаполіси Азії (наприклад, Шанхай або Токіо) – особливо великі забруднювачі.

До яких висновків дійшли вчені:

1) 52% емісії парникових газів припадає на 25 найбільших міст.

2) Міста Європи, Австралії і США виділяють значно більше парникових газів на душу населення, ніж міста країн, що розвиваються.

3) Два головних джерела викидів – стаціонарна енергетика (електростанції на викопному паливі та обладнання для вироблення промислового тепла) і транспорт. На третьому місці – залізні дороги, морський транспорт і авіація.

4) Із 42 міст, які надали у відкритий доступ дані за досліджуваний період, 30 знизили річний показник викидів – перш за все, Осло, Х'юстон, Сіетл і Богота. В окремих містах – Ріо-де-Жанейро, Куритиба, Йоганнесбург, Венеція – зафіксовано зростання.

5) 113 з 167 міст поставили перед собою різні цілі щодо скорочення емісії, тоді як 40 пообіцяли стати вуглецево-нейтральними.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?