Як дитяча психіка сприймає війну — відповідь академіка Віталія Луньова
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Як дитяча психіка сприймає війну — відповідь академіка Віталія Луньова

Як дитяча психіка сприймає війну — відповідь академіка Віталія Луньова
Джерело:  online.ua

Віталій Луньов, академік Української академії наук, розповів, як діти адаптуються до війни та від чого залежить сприйняття війни дітьми.

Джерело: ютуб-канал Deva Clinique

На сприйняття дітьми війни впливають батьки

Луньов зазначає, що певна частина дітей дітей має дуже індивідуалізовані паттерни того, як вони адаптуються до війни, але в цілому війна певною мірою, виводить на загальний рівень сприйняття подій як дорослими, так і дітьми.

 І в цьому аспекті ключовим для адаптації дитини та для розуміння того, що відбувається, є поведінка батьків. Тобто для дитини найбільш значущою фігурою, попри все, щоб не відбувалося, війна чи якісь інші події, лишаються батьки, стосунки з батьками, імітація тих моделей поведінки, які продукують батьки чи загальний добробут, який вони відчувають в своєму родинному середовищі.

За словами Луньова, такою є нейробіологічна природа дітей, вони розуміють світ більш як гру.

Це пов'язано з специфікою суто нейронів і того, як вони є організованими. І тому певною мірою для дитини є більше резерву і ресурсу адаптації. Хоча ми звикли ставитися до дітей як більш вразливих в цій ситуації, але слід завжди пам'ятати, що резерву для адаптації є значно більше у дітей. Чим менша дитина за віком, тим можемо бути більш впевненими в тому, що вона ще немає усталених моделей того, як має це відбуватися, і тому вона частково все, що відбувається, може сприймати за норму.

Внутрішній обставини в родині більше впливають на дитину, ніж зовнішні обставини, які дитина не бачить, але сприймає їх через реагування батьків

Академік зазначає, що війна сколихнула дуже багато конфліктів у стосунках людей, які весь цей час були просто латентними в родинах чи просто з родичами, друзями.

І тому це така якби подвійна гра з одного боку, є війна і є необхідність у правильний спосіб поводитися щодо подолання стресу.

Луньов підкреслює, що це для мозку надмірно високий рівень стресу і якщо навичок подолання цього стресу не було в мирному житті чи навичок адекватної взаємодії в родині не було, то зараз саме в цих родинах частіше за все бачать проблеми як поведінці дітей, так і в поведінці дорослих.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?