Як "кричать" рослини у стані стресу — вражаюче відео
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Як "кричать" рослини у стані стресу — вражаюче відео

Як "кричать" рослини у стані стресу — вражаюче відео
Джерело:  online.ua

Нікого з нас не здивуєш виглядом зів'ялої рослини, однак досі люди навіть не підозрювали, що рослини не просто в'януть, а й буквально кричать від болю та стресу. До такого висновку дійшли науковці із Тель-Авівського університету.

Джерело:  The Guardian

Вчені довели, що рослини також відчувають біль та реагують на нього

Як вдалося дізнатися іноземним дослідникам, знесилені та змучені спрагою рослини, не тільки бліднуть, провисають і "опускають голови", а також видають ультразвукові крики, які схожі на тріск пухирчастої плівки.

Що важливо розуміти, рослина може видавати приблизно 50 стакато протягом години, на які також можуть реагувати ті істоти, що перебувають поблизу.

Царство рослин насправді не таке тихе, як ми вважали раніше. У стані спокою рослини видають менш ніж один ультразвук за годину, проте, коли вони відчувають стрес, вони буквально починають кричати, й кількість звуків, що видаються, збільшується до 30-50 на годину, - пояснив головний автор дослідження, біолог-еволюціоніст Лілаа Хадані.

Інші організми також чують "крики" рослин

Окрім того, вчені озвучили припущення, що інші організми могли еволюціонувати, щоб навчитися як слухати ці звуки, такі інтерпретувати їх. Наразі науковці також намагаються з'ясувати, чи можуть другі реагувати на звуки перших.

Під час дослідження вчені записали звуки, які видають помідори й тютюн, вирощені в теплицях. Здорові рослини видавали клацання та ляскання, проте частота цих звуків істотно збільшувалася, коли вони відчували нестачу вологи або їхні стебла були зрізані.

За словами авторів дослідження, у світі рослин ці звуки можна порівняти зі спілкуванням людей.

У більшості випадків їхня частота зростає на другий день без води, а піки сплесків припадають на 5 або 6 день, потім "крики" вщухають, а рослина вмирає.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?