Як звучить полярне сяйво — вражаючий аудіозапис
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Як звучить полярне сяйво — вражаючий аудіозапис

Як звучить полярне сяйво — вражаючий аудіозапис
Джерело:  online.ua

Полярне сяйво – це одне із найкрасивіших світлових явище, яким може насолодитися людське око. Однак вкрай мало людей знають про те, що воно також може утворювати специфічні звуки.

Джерело: Research Gate

Що відомо про звуки полярного сяйва

Ще 100 років тому наукова спільнота вперше почала сперечатися про те, чи утворюються звуки через появу полярного сяйва. За словами очевидців, вони чули різні шуми: тихе потріскування, свист чи дзижчання. Окрім того, також з'являлися повідомлення про запах озону, який супроводжував звуки.

Однак більшість вчених постійно ігнорували "чутки", апріорі не погоджуючись з ними. Проте останні дослідження підтвердили те, що звуки від полярного сяйва можна почути. Й не лише почути, а навіть зробити запис. Як стверджують вчені, оскільки явище утворюється на висотах 80 – 100 кілометрів, то й звук, якщо він навіть утворюється, не повинен досягати поверхні Землі.

Раніше вчені були переконані, що "звуки" насправді були слуховими ілюзіями. Однак після того, як відомий вчений Карл Стьормер поручився за те, що звуки дійсно мають місце бути, до феномену почали ставитися не так скептично.

"Це цікавий слабкий свистячий звук, чітко хвилеподібний, який, здавалося, точно відповідає вібраціям полярного сяйва",– поділився своїм враженням помічник Карла Стьормера Ганс Єлструп.

Варто звернути увагу на те, що досі ніхто не зміг з'ясувати, як насправді утворюється цей звук. Одну із найбільш вирогідніших теорій висунув канадський астроном Кларенс Чант у 1923 році.

Останній озвучував припущення, що полярне сяйво якимось чином впливає на магнітне поле Землі. Це провокувує зміни в електрифікації атмосфери. Простіше кажучи, утворюють щось на кшталт дуже мініатюрних електричних розрядів у великій кількості. Саме ці розряди й утворюють звуки потріскування.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?