Японія виступила з жорсткими претензіями до Росії
Категорія
Світ
Дата публікації

Японія виступила з жорсткими претензіями до Росії

Японія виступила з жорсткими претензіями до Росії
Джерело:  online.ua

Російський прем’єр-міністр Дмитро Мішустін наприкінці липня здійснює офіційний візит на Курильські острови, чим обурив представників уряду Японії - офіційний Токіо виступив з протестом.

Джерело: Reutres

За офіційними даними російської сторони, Мішустін відвідав острів Ітуруп, однак невідомо, з якою саме метою - це не розголошується. Наразі ж в Японії готують повноцінний протест.

Острів Ітупур належить до одного з чотирьох, який окупували радянські війська за підсумками поразки Японії у Другій світовій війні. Своєю чергою японська влада розцінює контроль над островами як елемент національної безпеки через його наближеність до острова Хоккайдо.

Курили та позиція Росії

Японія претендує на Південнокурильські острови по Трактату про торгівлю і кордони 1855 року. В Японії територіальну суперечку з російською владою офіційно називають питанням про "північні території". Однак Кремль продовжує наполягати, що Курили увійшли до складу СРСР за результатами Другої світової війни.

Водночас відомо, що російська та японська сторона ще досі формально не уклали мирний договір після війни. Це - тема регулярних контактів між урядами. Утім, його узгодження проблематично саме через Курили - Москва не хоче віддавати контроль над островами, а в Токіо вважають подібну окупацію злочинною.

Курили та США

США зайняли сторону Японії в суперечці з Росією за Курильські острови. Держдеп США чітко дав зрозуміти Росії, що не визнає "окупацію" Ітурупу, Кунаширу, Шикотану і групи дрібних островів Хабомаї.

В інструкції для іммігрантів, опублікованій на сайті Держдепу США, зазначено, що люди, які народилися на островах Хабомаї, Шикотан, Кунашир і Ітуруп, належать до Японії, а особи, що народилися на Південному Сахаліні, належать до Росії.

Своєю чергою в російському уряді передбачувано розкритикували позицію Сполучених Штатів. Москва стверджувала навіть, що американська влада намагається поставити під сумнів реальні підсумки Другої світової війни.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?