Задимленість у Києві: скільки протримається та як моніторити якість повітря в столиці
Категорія
Україна
Дата публікації

Задимленість у Києві: скільки протримається та як моніторити якість повітря в столиці

Задимленість у Києві: скільки протримається та як моніторити якість повітря в столиці
Джерело:  online.ua

Представники КМДА попередили, що смог через пожежі на торфяниках на півночі Київської області залишатиметься у столиці України протягом 5-6 вересня.

Джерело: Telegram-канал КМДА

Київ огорнув смог через пожежі на торфяниках

Синоптики прогнозують на 5-6 вересня північно-західний вітер, через що у КМДА закликають киян не тримати вікна відкритими та уникати тривали прогулянок.

Через утворений смог Київ наразі посідає перше місце серед міст із найзабрудненішим повітрям у світі.

Небезпечне перевищення норми спостерігається по всьому Києву, ситуація з кожною годиною тільки погіршується. Концентрація PM2.5 в стороні столиці зараз в 25.2 разів вище рекомендованого ВООЗ середньорічного значення якості повітря.

Так, після української столиці на другому місці стоїть Богота (Колумбія), а на третьому Джакарата (Індонезія).

В КМДА повідомляють, що смог у Києві триватиме до середи, 7 вересня. Зараз пожежники роблять все можливе для гасіння торфовищ.

Як працює система моніторингу від КМДА

Система моніторингу якості повітря в Києві від міської адміністрації складається із двох типів станції – референтних та індикативних. Загалом у міста пʼять референтних і 46 індикативних станцій. Усі вони є в застосунку «Київ Цифровий», тобто там можна побачити адресу розміщення кожної станції та якість повітря в певному районі.

Датчики станцій, які належать КДМА, вивчають якість повітря щонайменше за вісьмома показниками. Деякі вимірюють до 12 показників – діоксид азоту, оксид вуглецю, озон, діоксид сірки тощо. Станція наповнюється залежно від її місця розташування й того, які забруднювачі є в районі.

Де моніторити якість повітря

  • у додатку «Київ Цифровий»

  • на мапі Управління екології та природних ресурсів КМДА

  • на мапі «ЛУН Місто»

  • у телеграм-боті SaveEcoBot

  • у телеграм-боті «Якість повітря» від «ЛУН»

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?