Зеленський відреагував на плани РФ під'єднати ЗАЕС до власної енергосистеми
Категорія
Україна
Дата публікації

Зеленський відреагував на плани РФ під'єднати ЗАЕС до власної енергосистеми

Зеленський відреагував на плани РФ  під'єднати ЗАЕС до власної енергосистеми
Джерело:  online.ua

За словами президента України Володимира Зеленського, Кремль використовує ЗАЕС у якості зброї проти України та планує згодом під'єднати станцію до власної енергосистеми.

Джерело:   ABC News

Окупанти хочуть під'єднати ЗАЕС до власної енергосистеми

Я знаю, що росіяни хотіли б, щоб реактори були відключені від мережі та підключені до російської. Ні, ми не погоджуємося з цими повідомленнями. Вони окупували нашу атомну станцію, шість блоків. Найбільшу в Європі. Це означає шість Чорнобилів, це найбільша небезпека в Європі. Це означає, що вони використовують ядерну зброю. На території не повинно бути ніякої військової техніки. І працівники АЕС не повинні бути оточені людьми з вогнепальною зброєю, - зазначив Зеленський.

Між тим, четверо представників моніторингової місії МАГАТЕ полишили ЗАЕС. На станції залишились тільки двоє представників агентства.

Сьогодні, 5 вересня 2022 року, четверо з шести представників команди інспекції МАГАТЕ завершили роботу на Запорізькій АЕС і залишили майданчик станції. Очікується, що два експерти продовжать роботу на ЗАЕС на постійній основі, - повідомив мер окупованого Енергодару Дмитро Орлов.

Про ситуацію навколо ЗАЕС також говорив керівник Запорізької ОВА Олександр Старух.

Щодо обстрілів атомної станції з міномета - всі розуміють, що цією зброєю з підконтрольної території до станції не дістати. Це Інсценування окупантів, щоб створити картинку для МАГАТЕ, але у них так нічого і не вийшло. Тільки пошкодили лінію електропередач, вивели в резерв 5-й і зараз працює тільки один 6-й енергоблок зі зниженою потужністю. Цієї енергії вистачає на підтримку роботи станції, - зазначив очільник ОВА.

За його словами, протягом минулого тижня Енергодар постійно перебував під масованими обстрілами з боку кремлівської армії.

Тому від міжнародної місії ми очікуємо чітких дій, які будуть спрямовані на демілітаризацію об'єкта, зони навколо нього, контроль ядерної безпеки. безвідповідальність окупанта призвела до того, що в неділю з 17.00 припинилося електропостачання на Мелітопольський, Бердянський і Василівський напрямки, - зазначив Старух.

Аналітики з InformNapalm, зазначають, що на ЗАЕС кремлівська армія розмістила Сили спеціальних операцій.

2 вересня OSINT-дослідники міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm вказували, що окупацію ЗАЕС ймовірно забезпечують Сили спецоперацій Росії. Але тоді ми спирались виключно на характерне авто з навісним обладнанням, яке потрапило в кадр на ЗАЕС. Сьогодні ми помітили в одному з каналів рашистів фото, підписане ССО РФ. Ці фото та допис підтверджують наші припущення. Саме російські ССО виконують спецзавдання по окупації ЗАЕС і можуть бути задіяні для подальших провокацій на ЗАЕС, - підкреслюють аналітики з InformNapalm.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?