Зеленський відкинув можливість повної зупинки ЗАЕС
Категорія
Україна
Дата публікації

Зеленський відкинув можливість повної зупинки ЗАЕС

Зеленський відкинув можливість повної зупинки ЗАЕС
Джерело:  online.ua

Президент України Володимир Зеленський категорично відкидає варіант повної зупинки Запорізької АЕС за для запобігання ризику витоку радіації.

Джерело:  ABC News

Україна не планує зупиняти ЗАЕС

За словами Зеленського, ЗАЕС забезпечує електроенергією два регіони України, що вкрай актуально зараз із наближенням осінньо-зимового періоду.

Я знаю, що росіяни хотіли б, щоб реактори були відключені від української мережі і підключені до Російської. Ні, ми не згодні з цими заявами, - зазначив голова держави.

Зеленський зауважив, що кремлівська армія захопила найбільшу АЕС в Європі, яка налічує 6 енергоблоків.

Це означає шість Чорнобилів, це означає найбільшу небезпеку в Європі, це ядерна зброя. Військових не повинно бути. На території не повинно бути військової техніки. І не повинно бути робочих атомної станції, які... оточені людьми з вогнепальною зброєю, - наголосив президент.

При цьому аналітики з Інституту вивчення війни (ISW) підтвердили справжність відео, на якому кремлівські військові ведуть обстріли з РСЗВ на території ЗАЕС.

На відео з геолокацією, зробленому 2-3 вересня, видно, як російські війська стріляють з РСЗВ із позицій на території ЗАЕС у радіусі 1 км від ядерного реактора, - зазначають представники ISW.

В ISW наголошують, що відповідні кадри підтверджують попередню оцінку про те, що РФ мілітаризувала атомну електростанцію.

В Інституті вивчення війни також нагадали, що 3 вересня МАГАТЕ оголосило про відключення ЗАЕС від енергомережі вдруге за історію її експлуатації (перший випадок стався 25 серпня).

Аналітики припустили, що, ймовірно, це сталося через триваючі атаки Росії та інші військові дії на Запорізькій атомній електростанції, а також навколо неї.

Радник керівника ОП Михайло Подоляк, зі свого боку, зазначив, що Україна ще не отримала звіт від представників місії МАГАТЕ щодо ситуації на ЗАЕС.

Ми всього цього не побачили у звіті. На ЗАЕС доцільна діяльність не стільки миротворчої місії МАГАТЕ, скільки нуклеарного, інженерно-ядерного аудиту, - зазначив Подоляк.

За словами представника ОП, на станції має перебувати група фахівців, що розуміються на ядерній фізиці, на інженерних технологіях і можуть перебувати поряд з нашим персоналом.

Коментуючи ініціативу МАГАТЕ зробити присутність експертів постійною, він зауважив, що, попри все, присутність представників міжнародних організацій на атомній станції дозволить убезпечити український персонал від загарбників з автоматами.

Там перебувають російські війська, які не розуміють, що відбувається, ризики не оцінюють правильно. Там є певна кількість наших працівників, яким потрібен свого роду захист, щоб поряд стояли люди з міжнародної спільноти, інспекції, які будуть казати - не чіпайте цих людей, хай вони працюють. Оце було б важливо. - зазначив Подоляк.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?