У Держдепі США виник скандал через загадкове зникнення пляшки віскі
Категорія
Світ
Дата публікації

У Держдепі США виник скандал через загадкове зникнення пляшки віскі

У Держдепі США виник скандал через загадкове зникнення пляшки віскі
Джерело:  online.ua

У Державному департаменті Сполучених Штатів трапився неабиякий переполох. Пляшка алкогольного напою, вартістю 5800 доларів, зникла з переліку подарунків посадовим особам.

Джерело: The New York Times.

Пляшку дороговартісного віскі було подаровано під час офіційного візиту представників уряду Японії 24 червня 2019 року Майку Помпео, який на той час обіймав посаду державного секретаря США.

Про це йдеться в оприлюдненому протокольним відділом Державного департаменту США звіті від 22 липня 2021 року.

В переліку всіх наявних подарунків ця пляшка віскі відсутня. Згідно з чинними американськими законодавчими вимогами, державні службовці країни мають право лишити собі тільки ті подарунки, вартість яких не перевищує 390 доларів.

Все, що перевищує вказану суму має бути або збережено у відповідних фондах, або викуплено за повною оціненою вартістю тими, хто ці подарунки отримав.

Реакція Майка Помпео

Однак, адвокат Майка Помпео, Вільям Берк заявляє, що його клієнт абсолютно нічого не пам’ятає про цю подію і не має жодного уявлення про те, де знаходиться пляшка з напоєм в даний час.

Пояснення адвокат надавав в процесі розпочатого розслідування обставин зникнення пляшки віскі.

Що ще зникало в Держдепі США?

Як повідомляє газета The New York Times, американські держслужбовці, за багато років перебування на посадах, сумлінно здавали величезну кількість отриманих подарунків, котрі перевищують граничний рівень вартості.

Але, так само, завжди фіксувались і зникнення, про котрі не воліли згадувати публічно.

Так, за часів правління Білла Клінтона, у висновку аудиту від 2002 року зазначається, що з колекції зникла, наприклад, виготовлена з золота брошка у вигляді саксофона, який є улюбленим музичним інструментом Клінтона. Вартість брошки на той час складала 4200 доларів і була особисто подарована президенту Сполучених Штатів.

Також зник розкішний східний килим вартістю 1200 доларів, подарований першій леді країни Гілларі Клінтон.

Досить часто, як зазначається у згаданому висновку, вартість подарунків умисно занижувалась. Так, по ціні 800 доларів, подружжя Клінтонів змогло викупити пальто від виробника Salvatore Ferragamo, яке насправді коштувало від 1600 до 2000 доларів.

Таким чином, загадкове зникнення дорогої пляшки віскі з фондів Держдепу не є унікальним випадком.

Читайте також:

  • Помпео звинуватив Іран в покриванні винних за збитий літак МАУ.

  • Помпео нагадав про небезпеку для України з боку Росії.

  • Помпео назвав головну загрозу США і попередив американців про серйозну небезпеку.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?