Загадковий танкер поблизу місць вибухів на "Північних потоках" може мати російський слід — експерт
Категорія
Світ
Дата публікації

Загадковий танкер поблизу місць вибухів на "Північних потоках" може мати російський слід — експерт

Загадковий танкер поблизу місць вибухів на "Північних потоках" може мати російський слід — експерт
Джерело:  online.ua

ЗМІ повідомили, що під час вибухів на "Північних потоках" в районі диверсій підозріло довго маневрував танкер Minerva Julie під прапором Греції. Директор Центру глобалістики "Стратегія ХХI" Михайло Гончар вважає, що він може бути пов'язаний з РФ.

Джерело: Михайло Гончар

Росіяни вже використовували танкери для шпигунства

За словами експерта, ці новини про загадковий танкер нагадують інцидент жовтня 2014 року, коли біля берегів Швеції було зафіксовано "підозрілу підводну активність" і направлений в бік Калінінграду сеанс радіозв'язку.

Шведи прийшли до висновку, що має місце черговий раз російська шпигунська активність, але підводний човен зазнав аварії. Пошуки аварійної міні-субмарини так і не закінчилися успіхом, але потім звернули увагу на дивні переміщення двох цивільних суден - нафтового танкера «NS Concord» російської компанії «Совкомфлот» під прапором Ліберії та науково-дослідного судна «Профессор Логачев», - пише Гончар.

Ці кораблі тривалий час здійснювали маневрування в центральній частині Балтійського моря, нехарактерне для комерційних та дослідницьких суден.

Це наштовхнуло експертів на висновок, що означені судна здійснювали порятунок підводного міні-човна, який виконував спеціальне завдання в районі шведського узбережжя та зазнав аварії, - пише експерт.

За словами Михайла Гончара, найімовірніше, що міні-субмарина покинула район перебуваючи під дном великорозмірного танкера, або ж танкер був заздалегідь переобладнаний під носія.

Танкер міг здійснити диверсію на Північних потоках

За словами експерта, саме тому "танкерний слід" у диверсії на потоках вказує на те, за ним стоять росіяни.

Виконання такого рівня диверсії потребує підводного міні-човна за допомогою якого й можна виконати необхідні підготовчі роботи. Потрібно поглянути, які судна були ще поруч, а також де і коли танкер був в ремонті і хто його використовував.

Зазначається, що танкер Minerva Julie прямував з Роттердама, і після дивних переміщень з 6 по 12 вересня 2022 року в кінцевому підсумку прибув до Санкт-Петербурга.

Навіть якщо танкер не був переобладнаний під носія міні-субмарини, то він послужив прикриттям для її роботи на найбільш відповідальному етапі. Але тоді десь мало би бути ще одне судно, яке доставило й потім забрало міні-човен у випадку, якщо танкер не був носієм.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?