Загроза блекауту. ЗАЕС втратила живлення з основної лінії
Категорія
Україна
Дата публікації

Загроза блекауту. ЗАЕС втратила живлення з основної лінії

Загроза блекауту. ЗАЕС втратила живлення з основної лінії
Джерело:  online.ua

Запорізька атомна електростанція в ніч на 10 серпня втратила живлення з основної лінії. Можливий блекаут.

Джерело: Енергоатом

Запорізька АЕС втратила живлення з основної лінії

Вночі ЗАЕС втратила живлення з основної високовольтної лінії 750 кВ. Станція на межі чергового блекауту, – повідомили в "Енергоатомі".
Тимчасово окупована Запорізька атомна електростанція вночі 10 серпня втратила живлення з основної зовнішньої лінії електропередачі напругою 750 кВ.

Після цього ЗАЕС довелося переключити на єдину доступну резервну лінію 330 кВ, відключення якої загрожує втратою зовнішнього живлення (блекаут).

У разі цього сценарію головну загрозу ядерній та радіаційній безпеці несе перебування 4-го енергоблоку Запорізької АЕС у стані "гарячий зупин". Саме його окупанти використовують із порушенням умов ліцензії на експлуатацію реакторних установок АЕС Держатомрегулювання.

Т.в.о. виконавчого директора з виробництва та ремонтів ДП "НАЕК "Енергоатом" Тарас Ткач зазначив:

За повної втрати зовнішнього живлення відключаться головні циркуляційні насоси станції – і енергоблок перейде в режим "природної циркуляції". В цьому випадку необхідно терміново "розхолодити" його за умов відсутності охолоджуючих насосів.

Такий режим тяжкий для реакторної установки, його тривалість обмежена проєктом, і він може призвести до відмови основного обладнання енергоблока.

В "Енергоатомі" наголосили, що подальша окупація ЗАЕС Росією постійно наближає ЗАЕС до катастрофи.

Саме тому Запорізьку АЕС необхідно негайно повернути під повний контроль законного оператора – НАЕК "Енергоатом", із подальшим приведенням станції до нормального режиму експлуатації й поновленням ядерної та радіаційної безпеки об‘єкта.

Для цього необхідні термінові дії всієї міжнародної спільноти!

Ядерний тероризм рф має бути негайно зупинений, а загарбники повинні покинути територію станції та її міста-супутника Енергодар! – йдеться в повідомленні.

Окупанти захопили Запорізьку АЕС в перші дні війни

4 березня ЗАЕС захопили російські військові. Також під окупацією перебуває і місто-супутник ЗАЕС – Енергодар.

31 жовтня внаслідок зупинки енергоблоків станції тепла вода не потрапляє у ставок-охолоджувач ЗАЕС, у результаті чого температура води впала до близько +13 градусів. Це призвело до масового вмирання риби у ставку. Риби виконують санітарну функцію, знищуючи зелені водорості й забезпечуючи чистоту охолоджувальних трубок конденсатора турбіни.

13 грудня 2022 року енергоблок АЕС, який було виведено з робочого ладу після ракетного обстрілу, підключено до енергосистеми країни.

Про це повідомив міністр енергетики України Герман Галущенко, пише пресслужба міністерства.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?