Заява Макрона про відправку військ в Україну розізлила посадовців США — Вloomberg
Категорія
Політика
Дата публікації

Заява Макрона про відправку військ в Україну розізлила посадовців США — Вloomberg

Еммануель Макрон
Джерело:  Bloomberg

Заява президента Франції Еммануеля Макрона про можливе відправлення військ в Україну розізлила американських чиновників, які побоюються, що це може призвести до прямого зіткнення з РФ.

Ставлення США та Німеччини до заяв Макрона

Bloomberg з посиланням на джерело, знайоме з дискусіями між союзниками, пише, що Макрон заявами про можливу відправку військ в Україну викликав миттєву і дуже публічну критику з боку канцлера Німеччини Олафа Шольца та розлютив американських чиновників.

Останні приватно кажуть, що такий крок може призвести до розпалювання зіткнення з РФ.

За словами високопоставленого американського чиновника, змусивши Берлін публічно виключити можливість відправки військ, Макрон зумів розвіяти двозначність щодо червоних ліній союзників.

За словами окремих чиновників, які також говорили з Bloomberg на умовах анонімності, ці коментарі також не були дуже розумними з точки зору оперативної безпеки — особливо з огляду на те, що кілька країн уже непублічно мають певний персонал в Україні.

Видання пише, що Макрон взяв на себе європейське лідерство у протистоянні російській агресії та гуманітарній катастрофі в Газі, оскільки Британія більше не є членом Європейського Союзу, а уряд Німеччини розколотий.

Єдність Європи перед обличчям Росії

У червні відбудуться вибори до Європейського парламенту, тому Макрон, як пише видання, висуває Україну в авангард кампанії, зображаючи свою ультраправу суперницю Марін Ле Пен союзницею Путіна.

Деякі прем’єр-міністри ЄС також сподіваються на лідерство Макрона, і багато хто вітає його жорстку позицію щодо Росії.

Водночас критики президента Франції кажуть, що він більше говорить, ніж діє. Наприклад, Франція не зробила фінансового внеску в чеську ініціативу з закупівлі боєприпасів для України, хоч Макрон і публічно підтримав її.

Німеччина, навпаки, витратить 300 мільйонів євро (325 мільйонів доларів) на закупівлю 180 000 снарядів.

Загалом Франція від початку вторгнення пообіцяла надати Києву менше 2 мільярдів євро на підтримку, на відміну від 22 мільярдів євро Німеччини.

Однак у Франції кажуть, що ці цифри не враховують непропорційний вплив сучасної зброї на полі бою.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?