Закон США про ленд-ліз для України набув чинності
Категорія
Політика
Дата публікації

Закон США про ленд-ліз для України набув чинності

Закон США про ленд-ліз для України набув чинності
Джерело:  online.ua

1 жовтня набув чинності закон США про ленд-ліз для України. Його остаточна модель ще невідома, проте він повинен дозволити Україні отримувати озброєння за спрощеною бюрократичною процедурою.

Джерело: голова Верховної Ради Руслан Стефанчук

Запрацював закон про ленд-ліз для України

Сьогодні вступив у силу закон США про ленд-ліз для України. А значить - більше зброї різної та якісної. Україна неодмінно поверне собі всі свої території, - написав Стефанчук.

7 квітня закон про ленд-ліз для України був одноголосно схвалений Сенатом США.

29 квітня цей документ ухвалила палата представників.

9 травня закон підписав президент США Джо Байден.

Процедура ленд-лізу ще не встановлена. Дедлайн до встановлення процедури минув ще 9 липня.

У Білому домі повідомили, що наразі США зосереджені на наданні Україні безоплатної військової допомоги: Конгрес виділив Україні 40 мільярдів доларів, після цього запрацює ленд-ліз.

10 вересня міністр оборони України Олексій Резніков повідомив, що модель ленд-лізу ще формується.

Я вас напевно розчарую, тому що остаточне розуміння, як буде виглядати ленд-ліз, ще народиться. Тому що наші партнери ще остаточно не завершили формувати модель. Тобто прийнято принципове рішення, що ленд-лізу бути, визначено обʼєм грошей за цією програмою і прийнято принципове рішення, що на ці гроші Україна зможе придбати те, що їй потрібно для перемоги в цій війні. А от нюанси і деталі, яким цьому ленд-лізу бути, ще досі обговорюються, - сказав він.

Серед моделей, які обговорювалися, був звичайний кредит, як під час Другої світової війни для СРСР та Великої Британії, проте для України скоріше за все буде інша модель.

Наразі відомо, що ленд-ліз буде діяти впродовж 2022-2023 років та може бути використаний і для допомоги іншим союзникам Америки в регіоні.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?