Зеленський назвав причини неможливого подвійного громадянства в Україні
Категорія
Політика
Дата публікації

Зеленський назвав причини неможливого подвійного громадянства в Україні

Зеленський назвав причини неможливого подвійного громадянства в Україні
Джерело:  online.ua

Президент Володимир Зеленський під час публічного виступу у Стенфордському університеті визнав, що в Україні станом на поточні умови неможливо впровадити подвійне громадянство.

Джерело: Дом

За словами державного лідера, все це пов’язано з російською агресією проти України та конкретними рішеннями Кремля щодо населення Криму чи окупованих районів на сході країни.

Він уточнив, що підтримував відповідну ініціативу, а на різних рівнях упродовж двох років з цього приводу кипіла робота.

“Є складнощі. Щодо тимчасової окупації нашого українського півострова... Є паспортизація, була вона довгою, більш як 20 років проводилася паспортизація російськими паспортами громадян України на території Криму. Зараз відбуваються паралельні речі на території тимчасово окупованої частини Донбасу”, - наголосив Зеленський.

Він звернув увагу на надання приблизно 600 тисяч російських паспортів безпосередньо у зоні бойових дій на Донбасі. В умовах мирного часу народні депутати Верховної Ради могли б без перешкод розглянути відповідний законопроєкт.

Паспортизація на Донбасі

Одночасно з цим в українському уряді озвучували позицію, за якою визнавалося фактично примусове надання громадянства.

“Багато хто з них робить це під примусом — це їхня стратегія виживання. Питання ставлення до другого громадянства, яке набуте під час перебування в якості заручника, — це предмет окремої дискусії, які ми хочемо нормувати в законі про перехідний період”, - наголосив віцепрем’єр Олексій Резніков раніше.

У Кремлі тим часом виступають із цинічними твердженнями про законність такої політики на території іншої держави.

“Останнім часом стали лунати голоси, що, проводячи паспортизацію "Донецької" та "Луганської народних республік", Росія порушує міжнародне право. Все це брехня. По-перше, Європейська конвенція з прав людини свідчить, що кожна держава має право вирішувати, хто може бути її громадянином. Інші конвенції говорять про те, що кожна людина має право вибрати собі громадянство”, - додав голова МЗС РФ Сергій Лавров.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?