Зеленський озвучив невідкладну вимогу команді Макрона по Донбасу
Категорія
Політика
Дата публікації

Зеленський озвучив невідкладну вимогу команді Макрона по Донбасу

Зеленський озвучив невідкладну вимогу команді Макрона по Донбасу
Джерело:  online.ua

Український глава Володимир Зеленський нагадав команді президента Франції Еммануеля Макрона про роль офіційного Парижа в процесі мирного врегулювання конфлікту на Донбасі. Як і під час переговорів з канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель він закликав Францію потужно тиснути на президента Росії Володимира Путіна, щоб домогтися завершення війни.

Джерело: Офіс президента України

Вимогу по Донбасу Зеленський озвучив міністру закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріану, який приїхав до Києва для участі в урочистих заходах з нагоди 30-ї річниці незалежності України. Президент України розповів французькій стороні про те, що зараз відбувається на Донбасі, і попередив, що ризики переходу конфлікту в гостру фазу дуже високі.

Зеленський закликав зберігати тиск на Росію, поки ситуація знаходиться в глухому куті. Він запевнив, що Україна зробила все в рамках домовленостей.

"Ми зробили все від нас залежне для виконання досягнутих домовленостей. Поки немає прогресу в мирному врегулюванні на Донбасі, тиск на Росію повинен зберігатися", - підкреслив Зеленський.

Позиція Франції по Донбасу

Як відомо, 20 серпня французький лідер Еммануель Макрон розмовляв з Путіним з питань Донбасу. Це відбувалося перед візитом канцлерки Німеччини Ангели Меркель до Москви і до Києва.

У Кремлі розповіли, що Макрон висловив Путіну стурбованість у зв'язку з напруженістю на південному сході України. Путін же в свою чергу звинуватив Україну у відсутності миру на Донбасі.

"Наголошено на необхідності реалізації київською владою всіх раніше досягнутих домовленостей, перш за все - мінського "Комплексу заходів" 2015 року як безальтернативної основи врегулювання. У зв'язку з цим підтверджений настрій на координацію зусиль Росії і Франції в "нормандському форматі", - говорилося в повідомленні на сайті Кремля .

Ситуація на Донбасі 25 серпня

Ситуація на Донбасі за останні дні серйозно загострилася. Бойовики, порушуючи домовленості про перемир'я, влаштовують обстріли в усіх напрямках фронту. Спостерігачі ОБСЄ також фіксують, що окупанти стягують важке озброєння і готують до боїв Гради, гармати і зенітно ракетні комплекси.

19 серпня ватажок так званої "ЛНР" підписав указ про мобілізацію тисячі бойовиків-резервістів. Збори бойовиків будуть проходити в період проведення саміту Кримської платформи і Дня Незалежності України - з 23 по 27 серпня.

Військові експерти і політологи переконані, що глава Кремля Володимир Путін використовує Донбас як шантаж Ангели Меркель і Джо Байдена перед їх зустріччю з українським лідером Володимиром Зеленським. Обстрілами на Донбасі Путін намагається запобігти позитивним рішенням на користь України, які можуть прийняти лідери світових держав на зустрічі із Зеленським.

Тема Донбасу, як відомо, стане основною на перших особистих переговорах Зеленського і Байдена в Білому домі 31 серпня. На порядку денному Донбас стояв і під час зустрічі Зеленського з канцлеркою Німеччини Ангели Меркель, яка приїжджала до Києва 22 серпня. Зеленський вимагав від неї, як і від Макрона, натиснути на Путіна, щоб домогтися миру на сході України.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?