Зеленський передав Байдену список полонених українців та попросив допомоги
Категорія
Політика
Дата публікації

Зеленський передав Байдену список полонених українців та попросив допомоги

Зеленський передав Байдену список полонених українців та попросив допомоги
Джерело:  online.ua

Президент України Володимир Зеленський попросив президента США Джо Байдена посприяти в звільненні українських полонених та політв'язнів, які незаконно утримуються в Росії. Українська делегація передала в Білий дім список із 450 осіб. 

Джерело: вихід до преси президентів перед зустріччю у Вашингтоні.

"Дуже чутливе питання. Ми сьогодні зранку передали Вашій команді, пане президенте, список всіх полонених України, ми їх підготували, ці списки – людей, які знаходяться на тимчасово окупованих територіях Донбасу, у тимчасово окупованому Криму, в Росії, Москві. Їх біля 450 людей. Яку роль, яку допомогу можуть надати Сполучені Штати?", - сказав Зеленський.

Нагадаємо, Російська Федерація вже 7 років переслідує у Криму прихильників України, залякує обшуками й кидає за грати кримських татар та інших активістів. На сході України проросійські бойовики утримують в полоні військових і цивільних.

Росія є учасницею переговорів у форматі Тристоронньої контактної групи (Україна, ОБСЄ, РФ), саме на цьому майданчику раніше домовлялися про взаємне звільнення полонених. Однак останнім часом обміни гальмуються з боку Росії.

Візит Зеленського до США

Як відомо, наразі президент Зеленський перебуває з візитом у США. Уже почалася його перша зустріч з американським лідером Джозефом Байденом. За кілька годин до перемовин Байден заявив, що з нетерпінням чекає цієї зустрічі.

Варто зазначити, що Білий дім не планує спільної пресконференції із Зеленським.

За результатами переговорів 31 серпня стало відомо, що США виділять Україні $3 мільярди. Крім того «Укроборонпром» привезе із США контракти на $2,5 млрд.

Міністр енергетики України Герман Галущенко та міністерка енергетики США Дженніфер Ґренгольм підписали спільну заяву щодо посилення двосторонньої співпраці у сферах енергетики та клімату.

Також 31 серпня український державний «Енергоатом» підписав меморандум з американською енергетичною компанією Westinghouse Electric про спільне будівництво нового енергоблоку Хмельницької атомної електростанції. У планах – ще 4 таких, а вартість проєкту – до $30 млрд.

Читайте також:

  • Зеленський оголосив про меморандум із США щодо енергоблоку Хмельницької АЕС.

  • Зеленський очікує консультацій від США та Німеччини щодо збереження українського транзиту.

  • Білий дім оголосив про допомогу Україні на 3 млрд дол.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?