Зеленський підписав новий закон про виплату музичних роялті
Категорія
Культура
Дата публікації

Зеленський підписав новий закон про виплату музичних роялті

Зеленський підписав новий закон про виплату музичних роялті
Джерело:  online.ua

Президент України Володимир Зеленський підписав закон, який врегулює виплату роялті організаціями колективного управління.

Джерело: Фейсбук ГО «Українська агенція з авторських та суміжних прав»

В України буде діяти закон про виплату роялті

Закон №5572 «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав» має на меті відрегулювати виплату роялті організаціями колективного управління.

Нарешті сфера роялті буде перезавантажена і Міністерство економіки України дотримуючись законів та процедури, під пильним контролем громадськості, оголосить новий конкурс та розпочне рух до побудови прозорої зрозумілої, справедливої системи збору і розподілу авторських грошей. Щоб автори та артисти, згодом отримали змогу, нарешті, відчути в кишенях справедливо зароблені гроші, - повідомили в агенції з авторських та суміжних прав.

У законі зазначено, що його метою є розблокування діяльності організацій колективного управління у сферах публічного виконання та публічного сповіщення музичних недраматичних творів, уникнення негативних наслідків припинення сплати роялті для українських митців та світової авторської спільноти.

Тобто він уможливлює збір та розподіл роялті між авторами та правонаступниками. Це буде можливо завдяки автоматичній системі ідентифікації творів та формування детальних звітів про їхнє використання.

У наших планах зробити систему такою, щоб чесну винагороду отримали не тільки відомі сучасні автори, а й починаючі музиканти та видатні представники «Золотого фонду української естради» чи їхні нащадки, — заявляв керівник ГО «УААСП» Валерій Харчишин.

Нагадаємо, що у парламенті цей законопроєкт ухвалили у грудні 2021 року.

Розподіл роялті для музикантів буде стосуватися використання їхньої музики в телерадіомовленні, кіноіндустрії, готелях, ресторанах, кафе, рітейлі, організації концертів та розважальних заходів та інших.

Тепер для легального використання музичного контенту необхідно отримати ліцензію від ОКУ (організацій колективного управління), які володіють творами. В Україні найбільшою такою органзіцією є Українська агенція з авторських та суміжних прав.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?