Зеленський повернув українцям право розпоряджатися своєю землею
Категорія
Політика
Дата публікації

Зеленський повернув українцям право розпоряджатися своєю землею

Зеленський повернув українцям право розпоряджатися своєю землею
Джерело:  online.ua

Український глава Володимир Зеленський підписав закон №2194 "Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин". Він повертає українцям право розпоряджатися своєю землею.

Джерело: Офіс президента України

Підписання ключового закону, важливого для завершення земельної реформи, відбулося під час форуму "Україна 30. Земля", який 24 травня проходить в Києві. Президент нагадав, що цей закон з великими труднощами вдалося прийняти Верховній Раді, оскільки він викликав шалений спротив окремих політиків і партій, які надали до нього тисячі правок, щоб заблокувати не тільки його прийняття, а й роботу парламенту.

Новий земельний закон Зеленський назвав "земельною Конституцією" України, яка змінює в корені землевпорядкування в країні.

"Це закон, який забирає у кабінетного чиновника функцію оформляти право на землю, якої він ніколи навіть в своєму житті не бачив. Остаточно повертає громадам право розпоряджатися своїми землями. Закон, який чітко закріплює, що купувати і продавати землю можуть тільки українці", - зазначив Зеленський.

Що прописано в законі 2194

Підписаний Зеленським закон стосується продажу сільськогосподарської землі, спрощеного доступу населення і бізнеса до землі, проведення електронних аукціонів. У ньому прописано наступне:

  • землі державної власності за межами населених пунктів (крім земель, які потрібні державі для виконання її функцій) передаються в комунальну власність сільським, селищним, міським радам;

  • встановлюється чіткий механізм фіксування в Державний земельний кадастр кордонів громад, зокрема об'єднаних;

  • органи місцевого самоврядування отримують повноваження по зміні цільового призначення земельних ділянок приватної власності та затвердження детальних планів території за межами населених пунктів;

  • повноваження щодо здійснення державного контролю за використанням та охороною земель передається обласним державним адміністраціям та виконавчим органам сільських, селищних, міських рад.

Як відомо, Рада разом з законопроєктом 2194 також прийняла законопроєкт 2195. У ньому прописаний механізм роботи електоронних аукціонів з купівлі-продажу землі.

"Це гарантія наповнення місцевих бюджетів, можливість кожного українця взяти участь в аукціоні і почати своє фермерське господарство", - пояснив як буде працювати нове земельне законодавство Зеленський.

Що потрібно знати про ринок землі

  • Ринок землі відкривають в Україні з 1 липня 2021 року - відповідний закон вже підписав президент Володимир Зеленський.

  • Закон передбачає, що найближчі три роки землю в Україні зможуть купувати тільки фізичні особи, а з 2024 року - юридичні.

  • Закон забороняє продаж землі іноземцям (право купувати землю вони отримають тільки після референдуму).

  • Також забороняється продаж державної землі.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?