Зеленський ухвалив закон про деколонізацію географічних назв в Україні
Категорія
Україна
Дата публікації

Зеленський ухвалив закон про деколонізацію географічних назв в Україні

Зеленський ухвалив закон про деколонізацію географічних назв в Україні
Джерело:  online.ua

Президент України Володимир Зеленський підписав закон "Про географічні назви", що позбавляє велику кількість населених пунктів вимушених радянських та російських імперіалістичних назв. Закон також впорядковує використання географічних назв у населених пунктах України. 

Джерело: сайт Верховной Ради

Що відомо про закон щодо деколонізації географічних назв 

Присвоєння географічним об’єктам, юридичним особам та об’єктам права власності назв, що глорифікують, увічнюють, пропагують або містять символіку російської імперської політики, а також держави-терориста (держави-агресора) або її визначні, пам’ятні, історичні та культурні місця, населені пункти, дати, події, забороняється, - йдеться у документі.

Закон також зазначає, що перебування територій України у вимушені окупації Росією супроводжувалось системними заходами, спрямованими на асиміляцію українського народу, заборону та викорінення української мови та культури, руйнування його традицій, духовної культури та етнічної самобутності, а також систематичними масовими репресіями, наслідком яких стало знищення мільйонів людей.

Закон має забезпечити зменшення впливу РФ на внутрішню політику України та світогляд українців, створити передумови для унеможливлення російської пропагандистської діяльності та прискорити дерадянізацію.

Як слід оцінювати новий закон

За словами народного депутата Володимира В'ятровича, Зеленський підписав системний документ про звільнення від маркерів "русского міра".

Закон набуде чинності через три місяці після опублікування, після чого органи самоврядування і військові адміністрації мають за півроку звільнити публічний простір від символів русского міра: демонтувати пам’ятники й пам’ятні знаки, перейменувати вулиці й інші об’єкти. Будуть перейменовані й населені пункти, назви яких пропагують російську імперську політику, її діячів чи пропагандистів. В Україні більше не буде назв і зображень, присвячених суворовим і кутузовим, пушкіним і булгаковим, російським містам і завоюванням. Цінні пам’ятки будуть перенесені до музеїв. Так само будуть перейменовані населені пункти, назви яких не відповідають стандартам української мови (на кшталт Октябрського чи Южноукраїнська), - пояснює В'ятрович.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?