Зеленський закликав Грузію передати Україні Міхеіла Саакашвілі
Категорія
Політика
Дата публікації

Зеленський закликав Грузію передати Україні Міхеіла Саакашвілі

Зеленський закликав Грузію передати Україні Міхеіла Саакашвілі
Джерело:  online.ua

Президент Володимир Зеленський закликав владу Грузії передати Україні Міхеіла Саакашвілі, який є громадянином України.

Джерело: Володимир Зеленський

Зеленський доручив МЗС викликати посла Грузії

Прямо зараз Росія руками грузинської влади вбиває громадянина України Михайла Саакашвілі. Ми неодноразово закликали офіційний Тбілісі зупинити це знущання та домовитися про повернення Саакашвілі до України. Наші партнери у координації з Україною також пропонували різні опції порятунку, - повідомив Зеленський.

Зеленський написав, що доручив Міністерству закордонних справ викликати Посла Грузії в Україні, висловити йому рішучий протест та запропонувати залишити Україну протягом 48 годин для проведення консультацій зі своєю столицею.

Президент вкотре закликав грузинську владу передати Україні громадянина України Михайла Саакашвілі для необхідного лікування і догляду.

І закликаю наших партнерів – звернутись, не ігнорувати цю ситуацію та врятувати цю людину. Жодна влада в Європі не має права страчувати людей, життя – це базова європейська цінність.

Чому Саакашвілі перебуває за ґратами в Грузії

У 2018 році у Грузії Саакашвілі заочно засудили до 3 років ув’язнення через перевищення повноважень під час помилування засуджених за вбивство бізнесмена Сандро Ґірґвліані. Також його засудили до 6 років ув’язнення у справі про побиття депутата парламенту Грузії Валерія Гелашвілі у 2005 році.

Саакашвілі таємно повернувся до Грузії у жовтні 2021 році, після того, як його відправили до вʼязниці, він оголосив голодування. Його звинувачують у незаконному перетині кордону та розтраті бюджетних коштів.

6 лютого Тбіліський міський суд не відклав виконання вироку через стан здоров’я Саакашвілі, незважаючи на те, що політик втратив майже 50 кг.

У лютому президент Володимир Зеленський заявив, що влада Грузії публічно катує і вбиває громадянина України Саакашвілі, а Верховна Рада звернулася до Грузії та інших країн з вимогою перевести Саакашвілі за кордон на лікування.

У червні президентка Грузії Саломе Зурабішвілі запропонувала звільнити Саакашвілі з в’язниці та одягнути на нього електронний браслет.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?