Землю накриють сонячні шторми — перші подробиці
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Землю накриють сонячні шторми — перші подробиці

сонячний шторм
Джерело:  Space.com

Як повідомляють західні астрономи, вони зафіксували на Сонці появу архіпелагу плям, які у найближчому майбутньому  призведуть до нових сонячних штормів.
 

Що просто зараз відбувається на Сонці

Іноземні науковці звертають увагу на те, що новоутворений архіпелаг сонячних плям простягається приблизно на 201168 кілометрів і перевищує нашу планету в ширину у понад 15 разів.

За їхніми словами, це масштабне об'єднання сонячних плям можна вважати одним з найбільших, яке вдалося зафіксувати протягом останніх 10 років.

Й саме воно стане причиною нових сонячних штормів, які незабаром накриють Землю.

Що важливо розуміти, активність сонячних плям розпочалася після появи першої групи, AR3490, 18 листопада. Після цього з'явилася ще одна - AR3491.

Активність сонячних плям супроводжується великими плазмовими петлями, визначеними як сонячні протуберанці. Астрономи попереджають, що ці петлі можуть відірватися в будь-який момент, залишивши після себе тимчасові "вогняні каньйони" на поверхні Сонця.

Що таке сонячний шторм

Сонячний шторм — це потенційно небезпечний прояв активності Сонця, який спровокований потоками протонів та іонів, що в результаті сонячного спалаху або коронального викиду маси отримали значні енергії й швидкості.

Варто зазначити, що доволі часто це явище також називають космічним радіаційним штормом.

Після того, як вони досягають нашої планети, вони стають причиною порушень короткохвильового зв'язку і до неполадок у роботі електрообладнання, викликають іонізацію верхніх шарів земної атмосфери й утворення в ній радіоактивних ізотопів (C-14, Be-10 та ін.).

Що також цікаво, це є однією з причин появи полярних сяйв.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?