Зернова криза. Україна, Польща та Литва ухвалили нове рішення
Категорія
Економіка
Дата публікації

Зернова криза. Україна, Польща та Литва ухвалили нове рішення

Міністерство аграрної політики та продовольства України
Міністерство аграрної політики та продовольства України

Як вдалося домовитися представникам України, Польщі та Литви, протягом наступних декількох днів ветеринарний, санітарний та фітосанітарний контроль з українсько-польського кордону буде перенесено в порт Клайпеди у Литві для всіх аграрних вантажів, які прямують в цей порт.

Про що домовилися Україна Польща та Литва на тлі зернового конфлікту

Про офіційний договір сторін одночасно повідомили Міністерство аграрної політики та продовольства України і міністр з питань сільського господарства Польщі Роберт Телус.

На переконання української влади, ця домовленість дасть можливість пришвидшити транзит територією Польщі.

Ми домовилися про важливе питання. З середи перевірки українського зерна, яке йде транзитом через Литву, переносяться з українсько-польського кордону на литовську територію, в литовський порт, – заявив Роберт Телус.

На переконання польського міністра, "це чудова річ у побудові цього транзиту, у побудові цього коридору солідарності, який ми, як Польща, побудували в Європі".

Як українська влада коментує новий договір з Польщею та Литвою

Міністерство аграрної політики та продовольства України звертає увагу на те, що це воно озвучило пропозицію перенести ветеринарний, санітарний та фітосанітарний контроль з українсько-польського кордону до литовського порту,

Як зазначають у Києві, офіційні Варшава та Вільнюс вирішили підтримати запропонований механізм контролю, а також назвали його конструктивним кроком.

Як уже згадувалося раніше, Литва пообіцяла взяти на себе фітосанітарні інспекції вантажів зерна, які прямують через Польщу з України транзитом.

Згідно з прогнозами експертів, завдяки такій зміні процедури через Польщу можна буде вивозити на експорт більше українського зерна.

Також нещодавно стало відомо, що офіційна Варшава поки ще оцінює пропозиції України щодо ліцензування сільськогосподарських товарів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?