Журналісти звинуватили Міноборони у завищенні закупівельних цін на продукти для військових
Категорія
Україна
Дата публікації

Журналісти звинуватили Міноборони у завищенні закупівельних цін на продукти для військових

Журналісти звинуватили Міноборони у завищенні закупівельних цін на продукти для військових
Джерело:  online.ua

Журналісти видання Zn.ua заявили про завищення представниками Міноборони закупівельних цін на продукти харчування для українських військових. 

Джерело: Zn.ua

Що відомо про завищення закупівельних цін на продукти для військових 

Журналісти видання посилаються на угоду Міноборони вартістю у 13,16 мільярда гривень щодо закупівлі продуктів харчування протягом цього року для військовослужбовців, що перебувають у військових частинах на території Полтавської, Сумської, Київської, Житомирської, Чернігівської і Черкаської областей.

Зокрема, журналісти порівняли закупівельні ціни на харчі з угоди Міноборони із цінами на продукти харчування у супермаркеті "Сільпо".

За інформацією видання, виявилось, що ціни найбільш споживані продукти харчування в угоді Міноборони завищені у 2-3 рази.

Таким чином, в угоді Міноборони яйця для військових закуповуються по 17 грн за штуку, тоді як роздрібні ціни у магазинах Києва складають у середньому 7 грн за штуку.

Картоплю замовили по 22 грн за кілограм, при цьому роздрібна ціна в магазині становить 8–9 грн.

Куряче стегно замовили по 120 грн за кілограм, а в магазині — 80 грн.

Фото - Zn.ua

Варто наголосити, що це роздрібні ціни, а гуртові ще нижчі.

ЗМІ наголошує, що Міноборони проігнорувало усі їхні запити та запитання.

Так, пильний читач зауважить, що у договорі мова не лише про закупівлю, а й про надання послуг харчування. Може тому й дорожче? Ні, якщо ви зануритеся у документ, то побачите, що послуги там дійсно є як окрема стаття видатків у 30 млн грн, тобто 0,2% від загальної суми контракту, навіть не 2% і точно не два рази, - підкреслюють журналісти видання.

Нинішній контракт розміром на 13 мільярдів Міноборони уклало з ТОВ "Актив компані". Ця фірма має статутний капітал у тисячу гривень. У 2021 році податкова служба анулювала у цієї фірми свідоцтво платника ПДВ через відсутність поставок і ненадання декларацій.

У 2019 році ТОВ "Актив компані" фігурувало у кримінальному провадженні Нацполіції №12019100100003229. Фірма для участі в тендері на поставку яловичини для установ виконання покарань і слідчих ізоляторів Державної кримінально-виконавчої служби буцімто подала підроблений акт, який не відповідав дійсності.

Грудневу угоду з "Актив компані" від імені міністерства підписав Богдан Хмельницький.

Трохи пізніше Комітет парламенту з питань національної безпеки, оборони та розвідки викликає керівництво Міноборони.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?