ЗМІ дізналися про плани Путіна знову запустити крилату ракету з ядерним двигуном
Категорія
Світ
Дата публікації

ЗМІ дізналися про плани Путіна знову запустити крилату ракету з ядерним двигуном

ЗМІ дізналися про плани Путіна знову запустити крилату ракету з ядерним двигуном
Джерело:  online.ua

Росія готується до нового випробування крилатої ракети "Буревісник". Всі її попередні випробування були провальними, а одне з них навіть призвело до викиду радіоактивних речовин і вибуху, в результаті якого загинули люди. У США цю ракету називають "літаючим Чорнобилем".

Джерело: CNN

У розпорядження журналістів потрапили супутникові знімки компанії Capella Space, які зробили 16 серпня в районі раніше закритого пускового майданчика в Паньково на архіпелазі Нова Земля. На кадрах видно ангар, який з'явився біля ракети, і привезені контейнери.

Відзначається, що за останні кілька місяців на майданчику відбулися серйозні зміни. Експерти Міддлберійского інституту міжнародних досліджень в Монтереї, проаналізувавши ці знімки, заявили, що вони є переконливим свідченням того, що Росія готується до нового випробування крилатої ракети з ядерною енергетичною установкою.

Підтверджує підготовку до нових випробувань "Буревісника" і попередження Росії для судноплавства про небезпечні операції, які пройдуть в цьому районі з 15 по 20 серпня.

Що відомо про крилату ракету Буревісник

Вперше про "Буревісник" розповів російський президент Володимир Путін в посланні до Федеральних зборів в березні 2018 року. Тоді він заявив, що радіус дії ракети необмежений, а траєкторія польоту може бути "непередбачуваною", що робить її нібито невразливою "як для всіх існуючих, так і для перспективних систем ПРО і ППО".

Експерти по ядерній зброї називають цю ракету небезпечною для навколишнього середовища і здоров'я людей. У США її вважають літаючим Чорнобилем.

Відомо, що під час випробувань "Буревісник" в 2019 році стався вибух ракети на полігоні під Северодвінськом в Архангельській області. Тоді загинули не менше п'яти осіб. В районі НП тоді також зафіксували радіоактивну хмару, яка утворилася у зв'язку з розпадом радіоактивних ізотопів стронцію, барію і лантану. Лікарі, які лікували постраждалих від вибуху, розповіли, що пацієнти заражені радіоактивними речовинами. Після цього в організмі одного з медичних працівників знайшли цезій-137, радіонуклід цезію.

В американській розвідці повідомляють, що Росія вже провела мінімум п'ять випробувань "Буревісника" і всі вони завершувалися аваріями. За даними розвідки США, найтриваліший політ тривав більше двох хвилин, після чого контроль був втрачений і ракета впала. У Пентагоні вважають, що Росія має намір прискорити роботу над проєктом, щоб нові ракети були "готові до війни" до 2025 року.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?