Зорепад Ліриди. У квітні Землю накриє потужний метеоритний дощ
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Зорепад Ліриди. У квітні Землю накриє потужний метеоритний дощ

Зорепад Ліриди. У квітні Землю накриє потужний метеоритний дощ
Джерело:  online.ua

У кінці квітня на Землю обрушиться метеорний потік Ліриди - наша планета пройде через шлейф комети Тетчер. Перше відоме спостереження цього метеорного потоку датується 67 роком до нашої ери в Китаї, тобто люди бачать його уже протягом 2700 років.

Джерело: NASA

Коли буде зорепад Ліриди

Ліриди - це дуже швидкі і яскраві метеори. Не такі, правда, як Персеїди, які ми щорічно спостерігаємо в серпні, але іноді за годину можна побачити до 100 метеорів Ліриди. Свою назву вони отримали від сузір'я Ліри, з якого нібито "йде" метеоритний дощ.

У 2023 році метеорний дощ Ліриди почнеться в суботу, 15 квітня, і триватиме два тижні - до 29 квітня. Пік активності припадатиме на 21-22 квітня.

Традиційно милуватися метеорним потоком Ліриди, загадуючи бажання під час зорепаду, зможуть мешканці Північної півкулі нашої планети.

Їхній радіант – точка на небі, з якої, як здається, виходять Ліриди, – знаходиться поблизу сузір’я Ліри, звідки і їхня назва. Точніше вони випромінюються з області поблизу зірки Вега, яка є найяскравішою зіркою цього сузір’я і загалом на нічному небі, її легко помітити навіть у освітлених місцях.

Де найкраще спостерігати метеоритний дощ

Зорепад Ліриди найкраще буде видно в Північній півкулі - тож і в Україні в тому числі.Ліриди не залишають довгих палаючих шлейфів пилу, коли проносяться через атмосферу Землі - вони час від часу дають яскравий спалах, який називають "вогненна куля". Цього року неозброєним оком можна буде побачити близько 18 метеорів на годину, їхня швидкість буде 47 км/сек.

Кращий час для спостережень за зорепадом - починаючи з півночі й до світанку. Місяць не буде заважати спостереженням: 20 квітня настане молодик, тому на небосхилі ми побачимо лише тонкий півмісяць.

Потрібно вибрати місце подалі від джерела світла - міських або вуличних ліхтарів, лягти на спину ногами на схід і набратися терпіння. Приблизно через 30 хвилин очі адаптуються до нічного неба і можна буде побачити падаючі метеорити та загадати бажання.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?