Зрадник Богуслаєв попросив додати його до списку на обмін
Категорія
Україна
Дата публікації

Зрадник Богуслаєв попросив додати його до списку на обмін

Зрадник Богуслаєв попросив додати його до списку на обмін
Джерело:  online.ua

Підозрюваний у пособництві державі-агресору РФ та колаборації експрезидент підприємства "Мотор-Січ" В'ячеслав Богуслаєв звернувся до Офісу президента із проханням додати його до списку осіб на обмін з Росією.

Джерело: "Радіо Свобода"; "Схеми"

Що відомо про прохання Богуслаєва додати його до списку на обмін

У розпорядженні видання із посиланням на журналістів проекту "Схеми" опинились лист-заява з підписом Богуслаєва на ім'я керівника ОП Андрія Єрмака.

Прошу додати мене у список на обмін з Російською Федерацією, - йдеться у листі.

В документі також є підпис Богуслаєва і примітка, що він пенсіонер та інвалід першої групи.

Зазначається, що заяву було відправлено ще 20 березня.

За словами представника Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Андрія Юсова, Україна застосовуватиме всі доступні інструменти і можливості для повернення військовополонених, однак говорити про конкретні прізвища до моменту, поки не відбувся обмін, недоречно.

При цьому радник керівника ОП Михайло Подоляк раніше допускав обмін Богуслаєва і зазначав, що це може бути схоже на обмін кума Путіна Віктора Медведчука.

Також можливість обміну Богуслаєва не виключив і голова СБУ Василь Малюк, але додав, що спершу підозрюваний має дати всі необхідні свідчення.

Богуслаєву інкримінують пособництво державі агресору, колабораційну діяльність, сприяння діяльності терористичної організації і протидію ЗСУ. Нині він за рішенням суду до 27 травня перебуває в СІЗО. Богуслаєв усі обвинувачення відкидає.

Що відомо про справу проти Богуслаєва 

Журналісти оприлюднили записи розмов, у яких зрадник напряму надає накази щодо саботажу передачі гелікоптерів для ЗСУ.

В жовтні було оприлюднено аудіозаписи телефонних розмов Богуслаєва, які підтверджують його співпрацю з ворогом.

Навіть після початку повномасштабної війни проти України він продовжував постачати двигуни та інші запчастини до російських ударних вертольотів.

Журналісти "Схем" опублікували невідомі раніше записи телефонних розмов на той момент президента "Мотор Січі" В'ячеслава Богуслаєва, які підтверджують те, що під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну він блокував передачу гелікоптера Мі-2 українським розвідникам.

 Повідомляється, що записи журналісти отримали від джерел у правоохоронних органах і верифікували за допомогою незалежної американської експертизи.

Розмови велися у квітні 2022 року, коли представники Головного управління розвідки звернулись до підприємства "Мотор Січ" з наміром вилучити гелікоптер Мі-2 в інтересах оборони України.

Зокрема, частина розмов відбувається 21 квітня 2022 року і під час них Богуслаєв дає вказівки розібрати гелікоптер на запчастини та приховати документи, необхідні для його експлуатації.

Зазначається, що серед співрозмовників Богуслаєва того дня були директор з маркетингу та торгівлі "Мотор Січі" Павло Касай, керівник відокремленого підрозділу підприємства Ігор Костюк та конструктор Роман Мироненко, керівник авіаційної компанії "АгроавіаДніпро", на території якої знаходився гелікоптер, Олександр Понікаревич та співробітник обслуговуючої компанії Олександр Корнієнко.

Богуслаєв також намагався заблокувати передачу Мі-2, залучивши до цього народного депутата від "Слуги народу" Геннадія Касая, який є вихідцем з "Мотор Січі" і братом директора з маркетингу та торгівлі підприємства Павла Касая.

Повідомляється, що допомагала у цьому і Наталія Ульяненко, яка раніше працювала на "Мотор Січі" і, судячи з розмов, мала вплив на ухвалення рішень на користь Богуслаєва в різних владних кабінетах, в тому числі, на рівні Генштабу.

Попри спроби Богуслаєва блокувати процес, розвідникам все ж вдалось вилучити Мі-2 для потреб армії.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?