12 липня в Україні одночасно відключатимуть електроенергію у 70% споживачів
Категорія
Україна
Дата публікації

12 липня в Україні одночасно відключатимуть електроенергію у 70% споживачів

Енергетика
Джерело:  Укренерго

Такі відключення світла необхідні через максимальне споживання електроенергії на тлі аномальної спеки в Україні та Європі при значному дефіциті енергії в українській енергосистемі внаслідок російських ударів.

Головні тези:

  • Відключення електроенергії в Україні є необхідними для компенсації дефіциту в українській енергосистемі внаслідок ударів РФ.
  • Укренерго планує залучати аварійне постачання електроенергії з інших країн для зменшення дефіциту енергії в українській енергосистемі.
  • Прогнози показують різні сценарії розвитку подій в енергосистемі України на зиму 2024-2025 року, включно з базовим стабільним та негативним сценаріями.

З 14 години в Україні 70% споживачів будуть без світла

В Україні діють цілодобові графіки відключення електроенергії. Більшу частину світлового дня одночано обмежуватимуться відразу 70 % споживачів.

Обленерго застосовують обмеження споживання протягом всієї доби. З 14:00 до 24:00 — для компенсації дефіциту енергії в системі будуть задіяні чотири черги графіків погодинних відключень, в інші години — три черги, — йдеться у повідомленні. 

В Укренерго уточнили, що чотири черги — обмеження до 70% споживачів у кожній області. Такі відключення необхідні через максимальне споживання електроенергії на тлі аномальної спеки в Україні та Європі при значному дефіциті енергії в українській енергосистемі внаслідок російських масованих ударів.

За прогнозом Укренерго, сьогодні на максимумі споживання залишатиметься високим та значно перевищує наявну потужність в системі для його покриття.

Сьогодні з 00:00 до 06:00 для зменшення обсягу дефіциту Укренерго залучало аварійне постачання від енергосистеми Польщі. Увечері планується залучати аварійне постачання з європейських країн.

З технічних причин знеструмлювалися споживачі у Житомирській, Запорізькій, Одеській, Сумській і Чернігівській областях.

Технічні причини відключень пов’язані із впливом спеки на високовольтне обладнання та лінії електропередачі, а також є наслідками бойових дій у прифронтових регіонах, — уточнили в Укренерго.

Які сценарії стану енергосистеми прогнозують аналітики

На зиму 2024-2025 року є декілька сценаріїв розвитку подій в енергосистемі України — негативний, базовий стабільний та оптимістичний.

Зокрема, за базовим сценарієм, очікується відбудова 3 із 6 тис пошкоджених мегаватів електрогенерацїі.

Працюватимуть стабільно десь 8-9 блоків АЕС, а зима буде відносно звичайною, тобто без сильних холодів.

У такому разі тривалість відключень світла складатиме по 12 годин на добу.

Негативний сценарій передбачає, що вдасться відремонтувати десь до 2 тис мегаватів, а блоків АЕС працюватиме 7-6. Зима буде холодною. Такий сценарій веде до певних кризових ситуацій, а саме падіння енергосистеми.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?