1,5 млрд євро. Єврокомісія перерахувала Україні останній транш пакету макрофінансової допомоги
Категорія
Економіка
Дата публікації

1,5 млрд євро. Єврокомісія перерахувала Україні останній транш пакету макрофінансової допомоги

ЄС

Єврокомісія перерахувала Україні останній транш на 1,5 млрд євро з пакету макрофінансової допомоги. Загалом країна отримала від ЄС у 2023 році 18 млрд євро у вигляді довгострокових пільгових кредитів.

Україна отримала черговий транш макрофінансу від ЄС

Єврокомісія перерахувала Україні 1,5 млрд євро з пакету макрофінансової допомоги.

Про це повідомила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн у Х (Twitter).

Голова Єврокомісії наголосила на необхідності досягти угоди, щоб і надалі надавати Україні підтримку, необхідну їй для відновлення та реформ.

Ми стоїмо на боці нашого сусіда, друга та майбутнього члена, – додала вона.

Допомога Україні від ЄС

Раніше Єврокомісія запропонувала виділити Україні 50 млрд євро на 2024-2027 роки. Лідери країн ЄС розглядали цю ініціативу під час саміту 14 грудня. Однак Угорщина наклала вето на рішення, решта 26 країн його підтримали.

Питання про допомогу Україні буде розглядатися на окремому саміті ЄС на початку лютого. Одним з варіантів є двосторонні угоди України з членами ЄС на відповідні суми.

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан сьогодні заявив, що його позиція не змінилася. Уряд Угорщини продовжує виступати проти спільної допомоги ЄС через бюджет блоку. Будь-яка допомога Україні має надаватися на більш короткий термін, ніж нинішня пропозиція, сказав Орбан, додавши, що це питання слід розглядати окремо від суперечок щодо фінансування Угорщини ЄС.

Станом на 20 грудня з початку 2023 року Україна вже отримала 39 млрд дол зовнішнього фінансування. До кінця поточного року допомога донорів сягне близько 42,3 млрд дол.

Водночас потреба у зовнішньому фінансуванні на 2024 рік зменшена на з 41 млрд дол до 37,3 млрд дол завдяки заходам із максимізації доходів держбюджету, активізації внутрішнього ринку запозичень та інших заходів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?