80-річчя висадки військ союзників у Нормандії. Зеленський взяв участь у церемонії — відео
Категорія
Україна
Дата публікації

80-річчя висадки військ союзників у Нормандії. Зеленський взяв участь у церемонії — відео

Офіс Президента України
Зеленський у Франції

Президент України Володимир Зеленський з дружиною Оленою взяли участь в офіційній міжнародній церемонії відзначення 80-річчя висадки військ союзників у Нормандії.

Головні тези:

  • У 2024 році відзначатимемо 80-річчя висадки в Нормандії, ключової події Другої світової війни.
  • Президент України Володимир Зеленський взяв участь у міжнародній церемонії разом із лідерами інших країн.
  • Висадка у Нормандії у 1944 році дала початок наступу союзників у Західній Європі та відзначається як “День Д”.
  • Ця подія є символом єдності та хоробрості воїнів, які змогли розпочати руйнування нацизму.
  • Міжнародні зустрічі Зеленського з лідерами світу спрямовані на підтримку безпеки та стабільності в регіоні.

Зеленський взяв участь в урочистостях у Нормандії

Церемонія відбулася на території меморіалу Omaha Beach у французькому місті Сен-Лоран-сюр-Мер. Присутні переглянули документальний фільм про висадку військ союзників, а також історичну реконструкцію цієї події. У небі на честь 80-річчя висадки пролетіли військові літаки.

Про це повідомляє сайт Президента.

На церемонії були присутні лідери низки держав, зокрема Президент Франції Еммануель Макрон, Президент США Джозеф Байден, Принц Уельський Вільям, Премʼєр-міністр Канади Джастін Трюдо, Федеральний канцлер Німеччини Олаф Шольц, Президент Польщі Анджей Дуда, Президент Чехії Петр Павел, Президент Італії Серджо Маттарелла, Премʼєр-міністерка Данії Метте Фредеріксен, Премʼєр-міністр Норвегії Йонас Гар Стере, Премʼєр-міністр Нідерландів Марк Рютте та Президент Європейської ради Шарль Мішель.

Висадка в Нормандії також відома як "День Д" (D-Day), відбулася 6 червня 1944 року. Це одна з ключових подій Другої світової війни. Війська союзників, зокрема Великої Британії, США, Канади, здійснили висадку на узбережжі Нормандії в окупованій нацистською Німеччиною Франції. Це дало їм змогу розпочати масштабний наступ у Західній Європі, що разом з іншими битвами Другої світової війни привело до поразки нацизму в травні 1945 року.

Зеленський у Фейсбуці поділився відео з церемонії.

Єдність, яка визначає історію. Сьогодні у Франції разом із союзниками вшанували хоробрість воїнів союзних військ, які 80 років тому здійснили висадку в Нормандії. Памʼятаємо. Дякуємо. Бережемо цінності захисників життя

Володимир Зеленський

Володимир Зеленський

Президент України

Зеленський має зустрітись з Байденом та Макроном під час офіційних заходів у Нормандії

Висадка в Нормандії була найбільшою морською десантною операцією в історії, і Байден назвав її «потужною ілюстрацією того, як альянси, справжні альянси роблять нас сильнішими».

Ми не підемо, бо якщо підемо, то Україна буде підкорена і на цьому все не закінчиться. Їхні сусіди будуть під загрозою, і Європа також. Здатися хуліганам, вклонитися диктаторам — це просто немислимо, - зауважив президент США Джо Байден.

Президент України Володимир Зеленський також перебуває у Нормандії і бере участь в офіційних заходах. Очікується, що український президент зустрінеться з Байденом у Парижі в п'ятницю.

Також планується, що президент зустрінеться із французьким колегою Еммануелем Макроном 7 червня.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?