Аналітики Bellingcat підтвердили: по Охматдиту вдарила російська ракета Х-101
Категорія
Україна
Дата публікації

Аналітики Bellingcat підтвердили: по Охматдиту вдарила російська ракета Х-101

Ракета
Джерело:  Bellingcat

Аналіз доказів із відкритих джерел, а також експерти з ракет вказали на те, що запущена Росією крилата ракета Х-101 була зброєю, яка вразила дитячу лікарню “Охматдит” у Києві, розвінчуючи заяви проросійських пропагандистів, які заперечували відповідальність і намагалися перекласти провину за подію на Україну.

Головні тези:

  • Ракета Х-101 російського виробництва була запущена Росією і вразила лікарню Охматдит у Києві, що підтверджено експертами Bellingcat.
  • Фабіан Хоффман та Джефрі Льюїс підтримали висновки аналізу, який вказує на походження ракети, використовуючи кадри та 3D-моделі.
  • Слідчі СБУ знайшли залишки російської ракети Х-101 після удару по лікарні, додатково підтверджуючи походження зброї.
  • Росія поширила брехливу інформацію про удар ракети NASAMS, проте аналіз Bellingcat відкидає цю теорію, доводячи причетність Х-101.
  • Подія в Охматдиті стала частиною російського ракетного обстрілу по цивільних об'єктах в Україні, що вимагає міжнародної реакції та покарання винних.

Росія била по “Охматдиту” ракетою Х-101 — Bellingcat

Після удару в кількох соціальних мережах, включно з обліковим записом Міністерства закордонних справ Росії, пропагандисти РФ почали стверджувати, що ракета була американського виробництва і що вона була запущена з української зенітно-ракетної системи. .

Проте аналіз, проведений Bellingcat з використанням кадрів із соціальних мереж, а також 3D-моделі ракети, показує, що боєприпасом є російська крилата ракета Х-101. Аналіз узгоджується з думкою експертів, у тому числі Фабіана Хоффмана, доктора наук в Університеті Осло, який спеціалізується на ракетних технологіях.

Твіт Хоффмана

Доктор Джеффрі Льюїс, експерт з питань ядерної зброї та ракет з Інституту міжнародних досліджень Міддлбері в Монтереї в Каліфорнії, в електронному листі до Bellingcat зробив аналогічний висновок, що ракету Х-101 можна побачити на кадрах атаки, опублікованих у соціальних мережах.

Bellingcat також перевірив альтернативну теорію, поширену в Інтернеті, згідно з якою ракета була виготовлена ​​в США AIM-120, але не знайшов доказів цього.

Атака на лікарню стала частиною широкомасштабного російського ракетного обстрілу, який вразив цивільні цілі в інших місцях України, включно з містом Дніпро. За даними ВПС України , обстріл розпочався приблизно о 10:00 за місцевим часом, у ньому було випущено щонайменше 36 ракет, у тому числі 13 крилатих ракет Х-101.

Аналіз кадрів ракетного удару

Незадовго до обіду почали надходити повідомлення про те, що в дитячій лікарні Охматдит стався вибух. Після цих повідомлень у Telegram було опубліковано відео, на якому видно, як ракета влучила в лікарню.

Ракета демонструє кілька характеристик, включаючи наявність, схоже, реактивного двигуна в задній частині, а також двох коротких крил поблизу середини ракети.

Ракета Х-101

Це відмінні риси Х-101, крилатої ракети, яка використовується виключно російськими збройними силами. Порівняння скріншота ракети, яка влучила в лікарню, з 3D-рендерингом ракети Х-101 показує, що обидві дійсно мають ці риси.

Момент прильоту ракети

Залишки російських ракет

Після ракетного удару СБУ оприлюднила три зображення, на яких видно залишки боєприпасів, які влучили в лікарню. Вони заявили, що попередні висновки вказують на те, що це був Х-101, який, здається, узгоджується з вищезазначеним відеозаписом.

На зображеннях видно те, що схоже на опорний лонжерон і панель двигуна. Інструкції та зображення, які задокументували попередні удари Х-101, детально описують подібні залишки.

Залишки російської ракети Х-101

Крім того, на одному із зображень, оприлюднених СБУ, видно позначки на ще одному залишку ракети, яка влучила в лікарню. Ці позначки містять цифри «840708036», «~234452» і «45 • 14». Подібне маркування в цьому ж форматі також видно на залишках Х-101, який, як описується, був збитий над Україною 29 грудня 2023 року.

Уламки російської ракети Х-101

Спростування російської брехні

Російська влада стверджувала, що на дитячу лікарню "Охматдит" у Києві впала ракета української ППО. У МЗС РФ стверджують, що це була ракета комплексу NASAMS.

Однак, як пише Bellingcat, це твердження брехливе, оскільки на знімках чітко видно реактивний двигун, що помітно звисає з крила ракети. Ця добре помітна особливість присутня на Х-101, але не на ракеті AIM-120 для NASAMS. Крім того, крила в середній частині ракети, що влучила в лікарню, не відповідають крилам AIM-120.

Ракети Х-101 та AIM-120

Проте Bellingcat створив другу 3D-модель — ракети AIM-120, — щоб перевірити цю теорію. Під час порівняння цієї моделі із зображеннями ракети, що вразила "Охматдит", видно, що передні крила сильно відрізняються. Крім того, носова частина AIM-120 набагато гостріша, ніж у ракети з відеозапису удару по лікарні. Найбільш помітною є відсутність на AIM-120 будь-якого компонента, схожого на реактивний двигун, який видно в задній частині ракети на відео.

Слідчі СБУ встановили, що РФ ударила по «Охматдиту» ракетою Х-101

За попередніми даними слідчих Служби безпеки, для вогневого ураження медустанови окупанти застосували стратегічну крилату ракету Х-101.

На місці трагедії уже знайдено відповідні докази: зокрема уламки корпуса задньої частини ракети Х-101 з серійним номером та частина руля цієї ж ракети.

Служба безпеки зробить все можливе, щоб ворог відчув максимальну відплату за кожен свій воєнний злочин, зокрема і за сьогоднішній удар по Україні. Ця відплата буде і за законом, і за мораллю. Держава-терорист — це не абстрактне поняття. Є конкретні імена вбивць. І їх ніщо не врятує від правосуддя, — зазначив Голова СБУ Василь Малюк.

Наразі кількість потерпілих збільшилася до 16 осіб, із них — троє дітей.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?