Апарат NASA виявив "прихований" супутник у астероїда
Категорія
Технології
Дата публікації

Апарат NASA виявив "прихований" супутник у астероїда

астероїд
Джерело:  Live Science

Апарат NASA Lucy зробив знімки астероїда Дінкінеш, який скорочено називають «Дінкі», та зміг виявити його «прихований» супутник. Як повідомляє Live Science, апарат пролетів повз астероїд 1 листопада на швидкості 16 тисяч кілометрів на годину.

Що відомо про "прихований" супутник у астероїда Дінкінеш

Lucy знаходилася на відстані 430 кілометрів від Дінікеша і змогла з'ясувати, що він не самотній. Насправді це система, яка складається з більшого небесного тіла, шириною близько 790 метрів, і меншого, шириною 220 метрів. Супутник астероїда обертається навколо нього близькою орбітою.

Ми знали, що це буде найменший астероїд Головного поясу, який будь-коли бачили зблизька. Той факт, що їх два, робить це ще більш захоплюючим, — заявив Кіт Нолл, науковий співробітник проєкту Lucy.

Дінкінеш та його маленький супутник «живуть» у Головному поясі астероїдів між орбітами Марса та Юпітера, на відстані близько 480 мільйонів кілометрів від Землі. У міру наближення апарату до Дінкі астрономи помічали зміни його яскравості, які вказували на те, що навколо астероїда може обертатися супутник.

І Дінкі – лише перший астероїд, який Lucy вивчить під час своєї місії. Зрештою, вона має долетіти до Юпітера. 2025 року астероїд має підлетіти до астероїда Дональдджохансон. Після цього вона залишить Головний пояс і вирушить до головної своєї мети – троянських астероїдів Юпітера.

NASA виявило зоряну систему із 7 планет

Космічний телескоп Кеплер (ним керувало NASA) займався пошуком екзопланет (планет за межами Сонячної системи) з 2009 до 2018 року, після чого його вивели з експлуатації. Але досі астрономи продовжують вивчати дані, отримані обсерваторією за 9 років плідної роботи.

Ще 4400 об'єктів чекають визначення їхнього статусу, тобто є вони планетами чи ні. Тепер же вчені в дослідженні, опублікованому в журналі Planetary Science, заявили про те, що за допомогою даних Кеплера вони змогли підтвердити існування в зоряній системі Kepler 385 семи планет. При цьому дві з них схожі на Землю за розміром.

Те, що навколо зірки під назвою Kepler 385, розташованої на відстані 4670 світлових років від нас, обертаються планети вчені знали ще з 2014 року. Хоча більшість із них залишалася в статусі кандидатів на звання екзопланети. Тепер уже вчені підтвердили, що це справді планетарні тіла і вся система складається з семи планет, розмір яких коливається в діапазоні між розміром Землі та Нептуна.

За словами вчених, також їм вдалося з'ясувати важливі властивості цих планет і чи можуть вони бути населеними. Згідно з дослідженням, усі 7 планет перебувають дуже близько до своєї зірки й отримують величезну дозу її випромінювання і тепла. Зірка Kepler 385 схожа на Сонце, але вона на 10% більша і приблизно на 5% є більш гарячою. Ще одна особливість цієї зірки полягає в тому, що це одна з небагатьох зірок, навколо якої було виявлено 6 або більше планет.

Дві найближчі до зірки Kepler 385 планети так само, як і Земля, є кам'янистими і лише трохи більшими, ніж наша планета за розміром. Вчені припускають, що вони мають тонку атмосферу. Решта 5 планет приблизно в 2 рази більші за Землю за розмірами, найімовірніше, мають щільнішу і товстішу атмосферу, і також можуть бути кам'янистими. Але ці дані ще належить уточнити.

Що стосується того, чи може бути життя на цих планетах, то вчені говорять однозначно, що ні. Хоча всі 7 планет перебувають у так званій зоні населеності своєї зірки, де вода може існувати в рідкому вигляді, вони отримують занадто багато випромінювання і тепла від Kepler 385. Фактично, всі планети отримують від своєї зірки більше тепла на одиницю площі, ніж будь-яка планета в нашій Сонячній системі. Виходячи з цього вчені виключають наявність будь-якої відомої форми життя на них.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?