Археологів приголомшило виявлене тіло єгипетської мумії
Категорія
Культура
Дата публікації

Археологів приголомшило виявлене тіло єгипетської мумії

Археологів приголомшило виявлене тіло єгипетської мумії
Джерело:  online.ua

Британський філантроп сер Чарльз Ніколсон купив муміфіковане тіло та саркофаг як своєрідний набір під час поїздки до Єгипту в 1850-х роках, перш ніж подарувати його Сіднейському університету в Австралії в 1860 році. Напис на труні ідентифікує власника як титуловану жінку на ім’я Меруа, а іконографія датує саркофаг приблизно 1 000 р. до н.е. Однак новий аналіз з використанням найсучасніших технологій показує, що, хоча тіло є справді тілом жінки у віці від 26 до 35 років, та насправді воно набагато старше за саркофаг, в якому зберігається.

Джерело: Study Finds

 Хоча муміфіковане тіло пройшло комп'ютерну томографію в 1999 році, вчені з Університету Маккуорі в Австралії повторно сканували його за допомогою оновленої технології. Візуалізація зубів і скелета визначила, що муміфіковані останки є останками жінки, яка прожила приблизно від 26 до 35 років.

Грязьовий панцир, що закриває тіло муміфікованої жінки, є новим доповненням до нашого розуміння давньоєгипетської муміфікації,

— пояснює доктор Совада у своїй заяві.

Репродуктивні органи видалені під час процесу муміфікації

Дослідники кажуть, що на тілі не було жодних ознак зовнішніх статевих органів, а його репродуктивні органи, ймовірно, були видалені під час процесу муміфікації. Замість цього вони використовували тазостегнові кістки, щелепу та череп, щоб підтвердити, що вона жінка. Аналіз лляних волокон, що покривають тіло, показує, що вона жила в пізньому Новому царстві, приблизно з 1200 до 1113 до нашої ери.

Тож як так могло статися, що тіло є старшим за сам саркофаг? Дослідники вважають, що торговці XIX століття, які продавали давньоєгипетський саркофаг, помістили всередину чужорідне, а не початково розміщене у саркофазі тіло, щоб знахідка здавалася більш цінною.

Наслідування елітних похоронних практик того часу

Дослідники припускають, що грязьовий панцир давав тим, хто доглядав за померлими, можливість наслідувати елітні похоронні практики того часу. Це включало покриття тіла з використанням дешевших місцевих матеріалів замість дорогої імпортної смоляної оболонки.

Оскільки цей метод догляду за муміфікованим тілом з допомогою грязьового панцира раніше не було задокументовано, команда зазначила, що неможливо визначити, наскільки часто такий спосіб догляду за муміями використовували для неелітних каст у пізньому Новому царстві Стародавнього Єгипту. Вони припускають, що подальші радіологічні дослідження інших муміфікацій некоролівського походження можуть розповісти більше про цю практику.

Читайте також:

  • Netflix офіційно локалізували на території України.

  • Netflix випустив трейлер нового сезону серіалу "Дивні дива".

  • Netflix зняв серіал про жахливі вбивства під Копенгагеном — трейлер вразив мережу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?