Армія РФ розстріляла щонайменше сім українських бійців, які здавалися в полон
Категорія
Україна
Дата публікації

Армія РФ розстріляла щонайменше сім українських бійців, які здавалися в полон

Дмитро Лубінець
Дмитро Лубінець

Уповноважений Верховной Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив про новий інцидент із розстрілом українських військовополонених злочинцями з окупаційної армії РФ.  

Що відомо про нові факти розстрілів військовополонених ЗСУ російськими окупантами

Черговий воєнний злочин ймовірно трапився 24 лютого 2024 року в Бахмутському районі. На відео, яке нам вдалося отримати, видно, що українські військові здаються у полон: їхні руки були підійняті до верху, вони показували, що беззбройні та не несуть загрози. Росіяни мали взяти їх у полон, але натомість нещадно розстріляли, - зазначив омбудсмен.

Лубінець зазначив, що неможливо точно назвати кількість страчених російськими окупантами українських військових, однак їх було щонайменше семеро.

Це військовослужбовці СОУ. Такий розстріл - це воєнний злочин! Наразі нам також відомо з якої військової частини російської армії військові, які нещадно стратили українців, - пояснює Лубінець.

Він наголосив, що цей інцидент необхідно зафіксувати як ще одне порушення Росією норм міжнародного гуманітарного права.

Скільки цивільних українців наразі перебуває у російському полоні

Дмитро Лубінець зазначив, що наразі в полоні у російської окупаційної армії перебуває 28 тис українців.

Омбудсмен закликає створити коаліцію з питань повернення з полону цивільних українців.

За нашими неофіційними даними, приблизно 28 тисяч громадян України перебувають в російських застінках. Журналісти, представники місцевого самоврядування, церков, міжнародні представники. Три офіційні представники ОБСЄ були затримані в Донецькій і Луганській області, і ми вже декілька років не можемо їх звільнити. І весь цей час Росія є членом ОБСЄ, - зазначає Лубінець.

Він також зазначив, що проведення обміну цивільними громадянами заборонене відповідно до міжнародного права.

Саме тому, за словами омбудсмена, Україна шукає нові шляхи повернення цивільних громадян з російського полону.

Станом на зараз можу сказати, що остання поїздка в Катар тиждень тому, на зустрічі з прем'єром пролунало, що вони готові спробувати свої зусилля для повернення цивільних заручників. Нам треба створити міжнародну коаліцію по поверненню цивільних заручників, - зазначив Лубінець.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?