Астрономи виявили поблизу Сатурну місце ймовірного існування життя
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Астрономи виявили поблизу Сатурну місце ймовірного існування життя

Енцелад
Джерело:  New Scientist

Науковці виявили в отриманих з космічного апарату "Кассіні" зразках крижаних частинок ознаки різних органічних молекул, необхідних для формування життя. 

Головні тези:

  • Астрономи виявили ознаки різних органічних молекул на супутнику Сатурна, що може свідчити про існування життя на Енцеладі.
  • Супутник Сатурна має умови для виникнення життя, зокрема, величезний океан рідкої води та потенційні джерела енергії.
  • Аналіз зразків крижаних частинок підтвердив наявність на Енцеладі всіх 6 ключових елементів, необхідних для формування життя, включаючи вуглець, водень, кисень та інші.
  • Існування хімічних груп на Енцеладі, спільних з багатьма органічними молекулами, свідчить про можливість хімічних реакцій, що створюють будівельні блоки ДНК.
  • Відкриття науковців зміцнює ідею про можливість наявності умов для виникнення життя на супутнику Сатурна або можливе вже існуюче життя.

Що відомо про ймовірне існування живих організмів поряд із Сатурном

На думку науковців, отримані з  "Кассіні" зразки прибули з одного з супутників Сатурну Енцелада.

Наразі астрофізики дійшли висновку, що на Енцеладі може бути значно більше органічних молекул, ніж вважалось раніше.

Сам супутник вже вважається місцем, де потенційно може існувати життя.

Зокрема, під товщею криги на Енцеладі є величезний океан рідкої води. З нього на поверхню вириваються струмені з льоду і пари.

Супутник Сатурна Енцелад має необхідні умови для виникнення життя
Енцелад

Є також ознаки того, що на дні цього океану існують джерела енергії, схожі на гідротермальні джерела в океанах нашої планети.

Аналіз крижаних частинок дав науковцям змогу підтвердити, що на Енцеладі існують всі 6 ключових елементів, необхідних для формування життя.

Серед них вуглець, водень, азот, кисень, фосфор і сірка.

Що відомо про наявність на Енцеладі інших елементів, необхідних для виникнення життя

"Кассіні" зібрав та передав на Землю зразки з самих струменів. Науковцям вдалось довести існування на супутнику Сатурна снування широкого спектра хімічних груп, які спільні з багатьма органічними молекулами.

Вони включають складні ефіри, алкени, а також складні молекули, які містять азот і кисень.

Наразі дослідники не можуть точно визначити, з яких молекул походять ці хімічні групи, однак їхня присутність означає, що існує велика ймовірність присутності хімічних реакцій, які створюють будівельні блоки ДНК.

Це відкриття зміцнює ідею про те, що на Енцеладі можуть бути необхідні умови для створення життя або, що воно вже там існує.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?