Астрономи зафіксували активність найбільшої комети у Всесвіті
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Астрономи зафіксували активність найбільшої комети у Всесвіті

Астрономи зафіксували активність найбільшої комети у Всесвіті
Джерело:  online.ua

Науковці із Нової Зеландії, які стали учасниками проєкту LOOK обсерваторії Las Cumbres, помітили, що у величезної комети C/2014 UN271 Бернардінеллі-Бернштейна з'явилася кома — хмара пилу й газу, що оточує ядро комети.

Джерело: Las Cumbres Observatory

Вчені розповіли про активність найбільшої комети у Всесвіті

За словами астрономів, відкриття можна вважати справді вагомим досягненням, оскільки від

об'єкта спостережень вчених відділяла рекордна відстань.

Як стверджують дослідники, наразі ця брила льоду і пилу знаходиться на відстані у більш ніж 19 астрономічних одиниць. Це вдвічі далі орбіти Сатурна.

Варто звернути увагу на те, що головна ціль проєкту LOOK (LCO Outbursting Objects Key) – спостереження та дослідження об'єктів, які проявляють активність, тобто кометами, астероїдами та далекими астрономічними явищами.

Цього разу серед чітких зірок науковцям вдалося помітити каламутну бліду пляму замість яскравої точки, яка швидко рухається щодо фону.

"Це, по-перше, підтверджувало статус об'єкта, а по-друге, було рекордним за дальністю спостереженням такої події. До виявлення коми у C/2014 UN271 Бернардінеллі-Бернштейна її лише ймовірно вважали кометою. Тіло могло бути як дуже великим і яскравим астероїдом, так і карликовою планетою", - пише видання.

Окрім того, зацікавив вчених сам факт помітної активності комети на настільки великій відстані від Сонця. Поява коми в об'єкта з хмари Оорта вже в майже трьох мільярдах кілометрів від зірки вказує на наявність величезної кількості летючих речовин.

Фото — LOOK/LCO

"Це небесне тіло привертає увагу відразу з кількох причин. Найімовірніше, комета більша, ніж будь-яка з раніше виявлених: її поперечний розмір оцінюють в сто кілометрів. Вона більша попереднього рекордсмена – комети Хейла-Боппа – втричі. Крім того, C/2014 UN271 виявлена на найбільшій відстані від Сонця", - йдеться в повідомленні.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?