Астрономи зафіксували дивний сигнал з космосу. Він повторюється кожні 22 хвилини
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Астрономи зафіксували дивний сигнал з космосу. Він повторюється кожні 22 хвилини

Астрономи зафіксували дивний сигнал з космосу. Він повторюється кожні 22 хвилини
Джерело:  online.ua

Вчені знайшли радіосигнал у космосі, який вмикається та вимикається кожні 22 хвилини щонайменше 30 років.

Джерело: Gizmodo

Що виявили астрономи

Астрономи очікують побачити кілька повторюваних радіосигналів у космосі, але зазвичай вони блимають і вимикаються набагато швидше. Найпоширеніші повторювані сигнали надходять від пульсарів, нейтронних зірок, які випромінюють промені енергії.

Пульсари сповільнюються, коли вони старіють, і їхні імпульси стають слабшими, доки врешті-решт вони зовсім не перестають виробляти радіохвилі.

Інтенсивна магнітна нейтронна зірка, розташована приблизно за 15 000 світлових років від Землі, вражає астрономів своїми наддовгими періодами сигналів, викидаючи радіохвилі у космос кожні 22 хвилини.

Нейтронні зірки з інтенсивними магнітними полями називаються магнетарами.

22-хвилинні періоди можуть здатися відносно частими в масштабах земного часу, але більшість магнетарів мають періоди від кількох секунд до кількох хвилин.

Цей чудовий об’єкт кидає виклик нашому розумінню нейтронних зірок і магнетарів, які є одними з найбільш екзотичних і екстремальних об’єктів у Всесвіті, — сказала Наташа Херлі-Вокер, астроном з Міжнародного центру радіоастрономічних досліджень Університету Кертіна.

Чим відрізняється новий магнетар

Магнетари відповідальні за велику кількість швидких радіосплесків (FRB), які астрономи бачать у всьому космосі, навіть із нашої власної галактики.

Новий магнетар отримав назву GPM J1839-10, і вперше його помітили за допомогою Murchison Widefield Array, радіотелескопа, розташованого у віддаленій Західній Австралії.

Спалахи магнетара тривають до п’яти хвилин і повторюються принаймні з 1988 року, згідно з радіоархівами, які дослідила команда.

Вперше його помітили в січні 2022 року.

Об’єкт, який ми виявили, обертається надто повільно, щоб випромінювати радіохвилі — він знаходиться за межею смерті. Якщо припустити, що це магнетар, цей об’єкт не може виробляти радіохвилі. Але ми їх бачимо, - каже один з вчених.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?