Аутоімунний тиреоїдит. Ендокринологиня назвала причини та групи ризику
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Аутоімунний тиреоїдит. Ендокринологиня назвала причини та групи ризику

Аутоімунний тиреоїдит. Ендокринологиня назвала причини та групи ризику
Джерело:  online.ua

Заслужена лікарка України, лікарка-ендокринологиня вищої категорії Лариса Ніфонтова розповіла online.ua, яку функцію виконує щитоподібна залоза та що таке аутоімунний тиреоїдит.

Джерело: ютуб-канал  online.ua

За що відповідає щитоподібна залоза

Лариса Ніфонтова зазначає, що щитоподібна залоза практично виконує всі захисні функції нашого організму.

Щитоподібна виробляє дуже важливий для нашого організму гормон тироксин. Тироксин – це є сполучена біологічно активна речовина, яка представляє собою сполучення амінокислоти тирозин і органічного йоду.

Тироксин регулює всі функції нашого організму:

  • відповідає за білковий, жировий, вуглеводний обмін.

  • підтримує баланс між центральною нервовою системою гіпоталамус-гіпофіз.

  • регулює периферійні ендокринні залози як-от: наднирники, репродуктивна система – статеві органи.

  • регулює секрецію соматотропного гормону, пролактину.

  • регулює діяльність усіх інших систем і органів: травна система, нервова периферична система, імунна система.

Порушення у роботі щитоподібної залози у дітей впливає на затримку фізичного та психічного розвитку, зниження інтелекту, успішності в школі, зниження пам’яті. У дорослих людей - зниження настрою, погіршення самопочуття.

Що таке аутоімунний тиреоїдит

Аутоімунний тиреоїдит - це стан коли на тлі порушення імунної системи виникають такі антитиреоїдні антитіла, які руйнують тиреоцити, клітини, з яких складається. Це руйнування рано чи пізно призводить до зниження функції, до гіпофункції. Крім антитиреоїдних антитіл, ще треба виключити порушення функції, найчастіше зниження функції, тобто гіпотиреоз.

Лариса Ніфонтова зазначає, що антитиреоїдні антитіла – це аутоімунний процес. Вони нічого поганого не роблять загалом для організму.

Тільки поступово, протягом років руйнують тиреоцити – клітини щитоподібної залози. Тироксин регулює дію всіх систем і органів. Його рівень секреції поступово знижується. Це призводить до гіпофункції. Самі антитіла – це не страшно. Аутоімунний цукровий діабет – це ті ж самі антитіла. Все відбувається при зламі імунної системи, імунітету і атаці цих антитіл проти власних клітин організму дитини.

Коли може виникнути аутоімунний тиреоїдит

Раніше вважалося, що у 35+, 40+, у більш старшому віці. Зараз схильність до аутоімунних захворювань є спадковою і можна сказати генетичною.

Знаєте, як ми кажемо, схильність до захворювань легень, бронхіальної астми, схильність до алергії? Схильність до аутоімунних захворювань має такий же характер. І зараз ці стани помолодшали.

Можна сказати, що у 21 столітті – столітті високих, швидких технологій, стресів дуже часто знижується імунна система.

Але найуразливіший період на захворювання аутоімунним тироїдитом – це юнацтво і підлітки. У малих дітей вкрай рідко виникає таке аутоімунне захворювання, як аутоімунний тиреоїдит.

Як лікувати аутоімунний тиреоїдит

Лариса Ніфонтова зазначає, що аутоімунний тиреоїдит – це не страшне захворювання.

Треба проводити скринінги на зниження функції. Якщо відбувається зниження функції, можна визначати рівень у крові тиреотропного гормону і тироксину, щоб не допустити гіпофункції щитоподібної залози.

Своєчасно треба призначити замісну терапію. А так жодної небезпеки він не несе.

Молочні продукти та аутоімунні захворювання

При аутоімунних захворюваннях потрібно виключити зі свого раціону продукти, які містять лактозу та глютен.

З’явився цілий ряд статей, нібито такі продукти, як глютени, лактоза, зокрема молоко – лактозаказеїн, а особливо лактоза і глютен викликають виникнення аутоімунних процесів. Будь-яких. І коли ми призначаємо дієту, ми кажемо про аутоімунну дієту. Більшість батьків уже знає, що з виключенням молока, лактози. Є ж безлактозне молоко і багато молочних продуктів. Зараз це не проблема. Виключення пшениці, твердих сортів, це ми всі знаємо. І, бажано, хто не переносить глютени, - безглютенові продукти.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?